Riksdagsgruppens budgetuttalande 12 augusti.

24.08.2005 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen har vid sitt årliga sommarmöte i Eckerö tagit ställning till finansministeriets förslag till statsbudget för år 2006. Regeringen samlas till budgetmangling den 24 augusti.

 
Förslaget till statsbudget är inte helt i balans. Budgetprocessen i regering och riksdag måste därför vara ansvarsfull.

Förbättringar på stamväg 51 bör inledas snarast.

Svenska riksdagsgruppen anser att förbättringarna på stamväg 51 bör inledas så snabbt som möjligt, dock senast under år 2007. Vid budgetmanglingen bör regeringen fatta beslut om vägprojekten för 2006 och 2007.
Svenska riksdagsgruppen håller fast vid den prioritering som en ministergrupp inom regeringen gjort över stör-re satsningar inom väg och bannätet.

Utsatta grupper bör stödas.

Under budgetmanglingen kommer regeringen att söka lösningar för att förbättra de allra minst bemedlade familjernas ekonomi. Svenska riksdagsgruppen vill att satsningarna ska vara tillräckligt stora och exakta för att få effekt. Målet bör vara att faktiskt förbättra livssituationen för de berörda människorna.
Forskning visar att fattigdomen ökar mest bland familjer med många barn, bland ensamförsörjarfamiljer samt bland pensionärer med de lägsta pensionerna.
Svenska riksdagsgruppen vill rikta resurser till ensamförsörjarfamiljerna. Genom att höja ensamförsörjartillägget och genom att frikoppla barnbidraget från utkomststödet kan man hjälpa de allra fattigaste barnfamiljerna. Ifall en ensamförsörjarfamilj idag får höjt barnbidrag, sänks utkomststödet i samma grad.

Bland de mer brådskande satsningarna lyfter Svenska riksdagsgruppen fram anhörigvårdarna. Endast tio procent av landets 300,000 anhörigvårdare har tillgång till det kommunala stödsystemet och intervallvården. Alla anhörigvårdare bör få tillgång till avlastning. Riksdagsgruppen stöder utredningskvinnan Elli Aaltonens förslag att flytta stödet för anhörigvårdarna från kommunerna till staten. Vårdarna behöver stöd i sitt värdefulla arbete. Med större antal äldre som behöver kontinuerlig omsorg i sitt hem kan stödet för anhörigvårdarna minska be-hovet av institutionsvård, vilket är bra både för patienten och samhället.

Den nyinrättade barnombudsmannen har en stor utmaning i att främja barnens rättigheter. Ombudsmannaby-rån kommer att behöva större personalresurser. Omhändertagandet av barn har ökat dramatiskt och alltför många av dessa barn placeras idag på institution och inte i fosterfamiljer. Främjandet av barnens rättigheter är en av de frågor som ombudsmannen bör ta itu med.

Större miljösatsningar behövs.

Svenska riksdagsgruppen är inte nöjd med anslagen för miljövård. Riksdagsgruppen påminner om att riksdagen förutsatt att regeringen tillför tillräckliga medel för att förbättra skyddet av Östersjön och insjöarna. Mer pengar behövs för sanering av förorenade markområden samt för utbyggnaden av centrala avloppsnät. Dess-utom har erfarenheterna denna sommar visat att det lagstadgade systemet med avloppstankar, sk. septitankar i fritidsbåtar, ej fungerar för att tömningsanläggningarna i gästhamnarna är otillräckliga. Sommarens algblomningar är igen en påminnelse om att miljösatsningarna inte kan skjutas upp.

Svenskundervisningen bör stödas.

Svenska riksdagsgruppen efterlyser ökade anslag för undervisningen i svenska i finska skolor. I samband med reformen av studentexamen beslöt regeringen, på initiativ av Sfp, att svenskundervisningen skulle stärkas. Detta regeringsbeslut måste nu förverkligas. Utbildningsstyrelsen har utarbetat ett program för att stärka svenskundervisningen som omedelbart bör genomföras.

Utvidgat hushållsavdrag skapar arbete.

Det är viktigt att inkomstskatten fortfarande sänks så att köpkraften ökar samt att åtgärder vidtas för att under-lätta sysselsättningen av unga och äldre arbetstagare som har svårt att få jobb. Därutöver bör regeringen åtgärda de fällor som hindrar arbetslösa att ta emot jobb.
Genom att samtidigt utvidga och höja hushållsavdraget kommer en ny "hemmamarknad" att skapas för vård och service.

Svenska riksdagsgruppen är orolig för att en del forskningsarbeten inom industrin börjar flytta till utlandet. Om denna tendens stärks hotas Finlands helhetsstrategi som bygger på att behålla de högproduktiva jobben i Finland. Därför bör regeringen under sin budgetmangling i augusti överväga en bättre fokusering av medlen som reserverats för forskning och utveckling så att tillämpning och marknadsföring, också inom annat än teknologi, prioriteras.
Samtidigt bör regeringen undanröja hinder för invandring för att garantera tillgången till arbetskraft.

Håll fast vid 0,7 % för biståndet.

Finland har förbundit sig till FN:s millenniedeklaration för att halvera fattigdomen i världen. Svenska riksdags-gruppen vill inte att regeringen avstår från regeringsprogrammets skrivning om att uppnå 0,7 procent för biståndet. Finland måste aktivt främja ibruktagandet av nya finansieringsmodeller.
Eftersom svälten och nöden är akut på flera håll i världen bör västvärlden agera snabbare. Finland måste reservera mer medel för den humanitära hjälpen.

Riksdagsgruppen noterar med tillfredsställelse att finansministeriet återinfört de fem miljoner euro som ströks i regeringens budgetramar för biståndet.

Landsbygdsnäringarna behöver sociala satsningar.

Landsbygdsnäringarnas del av InPo-lösningen blev rätt anspråkslös. Beslutet om ytterligare semesterdagar sköts upp. Regeringen bör nu förlänga semesterrätten med en dag. Samtidigt bör pälsdjursuppfödarna få ett avbytarsystem i likhet med husdjursproducenterna.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00