Riksdagsgruppens budgetuttalande 12 augusti.

24.08.2005 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen har vid sitt årliga sommarmöte i Eckerö tagit ställning till finansministeriets förslag till statsbudget för år 2006. Regeringen samlas till budgetmangling den 24 augusti.

 
Förslaget till statsbudget är inte helt i balans. Budgetprocessen i regering och riksdag måste därför vara ansvarsfull.

Förbättringar på stamväg 51 bör inledas snarast.

Svenska riksdagsgruppen anser att förbättringarna på stamväg 51 bör inledas så snabbt som möjligt, dock senast under år 2007. Vid budgetmanglingen bör regeringen fatta beslut om vägprojekten för 2006 och 2007.
Svenska riksdagsgruppen håller fast vid den prioritering som en ministergrupp inom regeringen gjort över stör-re satsningar inom väg och bannätet.

Utsatta grupper bör stödas.

Under budgetmanglingen kommer regeringen att söka lösningar för att förbättra de allra minst bemedlade familjernas ekonomi. Svenska riksdagsgruppen vill att satsningarna ska vara tillräckligt stora och exakta för att få effekt. Målet bör vara att faktiskt förbättra livssituationen för de berörda människorna.
Forskning visar att fattigdomen ökar mest bland familjer med många barn, bland ensamförsörjarfamiljer samt bland pensionärer med de lägsta pensionerna.
Svenska riksdagsgruppen vill rikta resurser till ensamförsörjarfamiljerna. Genom att höja ensamförsörjartillägget och genom att frikoppla barnbidraget från utkomststödet kan man hjälpa de allra fattigaste barnfamiljerna. Ifall en ensamförsörjarfamilj idag får höjt barnbidrag, sänks utkomststödet i samma grad.

Bland de mer brådskande satsningarna lyfter Svenska riksdagsgruppen fram anhörigvårdarna. Endast tio procent av landets 300,000 anhörigvårdare har tillgång till det kommunala stödsystemet och intervallvården. Alla anhörigvårdare bör få tillgång till avlastning. Riksdagsgruppen stöder utredningskvinnan Elli Aaltonens förslag att flytta stödet för anhörigvårdarna från kommunerna till staten. Vårdarna behöver stöd i sitt värdefulla arbete. Med större antal äldre som behöver kontinuerlig omsorg i sitt hem kan stödet för anhörigvårdarna minska be-hovet av institutionsvård, vilket är bra både för patienten och samhället.

Den nyinrättade barnombudsmannen har en stor utmaning i att främja barnens rättigheter. Ombudsmannaby-rån kommer att behöva större personalresurser. Omhändertagandet av barn har ökat dramatiskt och alltför många av dessa barn placeras idag på institution och inte i fosterfamiljer. Främjandet av barnens rättigheter är en av de frågor som ombudsmannen bör ta itu med.

Större miljösatsningar behövs.

Svenska riksdagsgruppen är inte nöjd med anslagen för miljövård. Riksdagsgruppen påminner om att riksdagen förutsatt att regeringen tillför tillräckliga medel för att förbättra skyddet av Östersjön och insjöarna. Mer pengar behövs för sanering av förorenade markområden samt för utbyggnaden av centrala avloppsnät. Dess-utom har erfarenheterna denna sommar visat att det lagstadgade systemet med avloppstankar, sk. septitankar i fritidsbåtar, ej fungerar för att tömningsanläggningarna i gästhamnarna är otillräckliga. Sommarens algblomningar är igen en påminnelse om att miljösatsningarna inte kan skjutas upp.

Svenskundervisningen bör stödas.

Svenska riksdagsgruppen efterlyser ökade anslag för undervisningen i svenska i finska skolor. I samband med reformen av studentexamen beslöt regeringen, på initiativ av Sfp, att svenskundervisningen skulle stärkas. Detta regeringsbeslut måste nu förverkligas. Utbildningsstyrelsen har utarbetat ett program för att stärka svenskundervisningen som omedelbart bör genomföras.

Utvidgat hushållsavdrag skapar arbete.

Det är viktigt att inkomstskatten fortfarande sänks så att köpkraften ökar samt att åtgärder vidtas för att under-lätta sysselsättningen av unga och äldre arbetstagare som har svårt att få jobb. Därutöver bör regeringen åtgärda de fällor som hindrar arbetslösa att ta emot jobb.
Genom att samtidigt utvidga och höja hushållsavdraget kommer en ny "hemmamarknad" att skapas för vård och service.

Svenska riksdagsgruppen är orolig för att en del forskningsarbeten inom industrin börjar flytta till utlandet. Om denna tendens stärks hotas Finlands helhetsstrategi som bygger på att behålla de högproduktiva jobben i Finland. Därför bör regeringen under sin budgetmangling i augusti överväga en bättre fokusering av medlen som reserverats för forskning och utveckling så att tillämpning och marknadsföring, också inom annat än teknologi, prioriteras.
Samtidigt bör regeringen undanröja hinder för invandring för att garantera tillgången till arbetskraft.

Håll fast vid 0,7 % för biståndet.

Finland har förbundit sig till FN:s millenniedeklaration för att halvera fattigdomen i världen. Svenska riksdags-gruppen vill inte att regeringen avstår från regeringsprogrammets skrivning om att uppnå 0,7 procent för biståndet. Finland måste aktivt främja ibruktagandet av nya finansieringsmodeller.
Eftersom svälten och nöden är akut på flera håll i världen bör västvärlden agera snabbare. Finland måste reservera mer medel för den humanitära hjälpen.

Riksdagsgruppen noterar med tillfredsställelse att finansministeriet återinfört de fem miljoner euro som ströks i regeringens budgetramar för biståndet.

Landsbygdsnäringarna behöver sociala satsningar.

Landsbygdsnäringarnas del av InPo-lösningen blev rätt anspråkslös. Beslutet om ytterligare semesterdagar sköts upp. Regeringen bör nu förlänga semesterrätten med en dag. Samtidigt bör pälsdjursuppfödarna få ett avbytarsystem i likhet med husdjursproducenterna.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00