Budgetmanglingen: Sfp gläds över större satsningar på miljövård

24.08.2005 kl. 00:00
Sfp gläds över att statsbudgeten för nästa år möjliggör nya satsningar på miljövård och speciellt skyddet av Östersjön.
- Regeringen fortsätter verkställa Östersjöprogrammet med konkreta åtgärder som förbättrar den marina miljön, säger sfp:s ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam.

 

Anslaget för miljöarbeten möjliggör nya satsningar på regionala avloppsvattenledningar vilket hindrar näringsämnen från att nå vattendragen och bromsar övergödningen. Nya projekt som förbinder avloppsnätet påbörjas nästa år bland annat i Terjärv och Kaustby, Pojo och Karis samt Borgnäs och Kervo.
Anslaget för miljöorganisationer höjs rejält nästa år. Det innebär bland annat ökade resurser för att bygga ut nätet för tömning av båtarnas septiktankar samt avfallshanteringen i skärgården.

Programmet för rekreation och turism på naturskyddsområden (VILMAT) påbörjas nästa år. Det första projektet gäller Pallas-Ylläs nationalpark i Lappland, vilket också har positiva effekter för sysselsättningen i området.

Sfp är tillfreds med att de omotiverade kraven på planläggningstvång för kommunerna i huvudstadsregionen kunde avvärjas. Istället får Helsingfors förvaltningsdomstol tilläggsresurser för flere domartjänster i avsikt att försnabba behandlingen av besvär mot detaljplaner. Förhöjd fastighetsskatt för planlagd, men obebyggd mark tas även i bruk.

Sfp är besviket över att förbättringen av den överbelastade och farliga stamväg 51 skjuts fram. Svenska riksdagsgruppen håller fast vid att förbättringen bör inledas under denna valperiod.
Sfp är tillfreds med att passagerartrafiken i Kvarken fortsättningsvis stöds, liksom tågtrafiken mellan Karis och Hangö.

Svenska riksdagsgruppens krav att förbättra situationen för de fattigaste pensionärerna samt för anhörigvårdarna har hörsammats. Folkpensionen höjs med 5 euro medan det lägsta stödet för anhörigvårdarna höjs med 67 euro till 300 euro. Anhörigvårdare som vårdar dygnet runt får två avlastningsdagar till i månaden.
Beslutet att slopa självriskandelen på 7 procent i bostadsstödet för dem som får utkomststöd gynnar även ensamförsörjarfamiljer. Det rimmar väl med svenska riksdagsgruppens krav att förbättra ensamförsörjarfamiljernas situation.

Riksdagsgruppen fick även gehör för sitt krav att öka anslagen för åklagarväsendet.

Bland regionala projekt kan nämnas att planeringen av saneringen av det mögelskadade polishuset i Jakobstad kan inledas redan i höst. Medel sätts nämligen in i höstens tilläggsbudget och inte i nästa års budget som planerat.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15