Budgetmanglingen: Sfp gläds över större satsningar på miljövård

24.08.2005 kl. 00:00
Sfp gläds över att statsbudgeten för nästa år möjliggör nya satsningar på miljövård och speciellt skyddet av Östersjön.
- Regeringen fortsätter verkställa Östersjöprogrammet med konkreta åtgärder som förbättrar den marina miljön, säger sfp:s ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam.

 

Anslaget för miljöarbeten möjliggör nya satsningar på regionala avloppsvattenledningar vilket hindrar näringsämnen från att nå vattendragen och bromsar övergödningen. Nya projekt som förbinder avloppsnätet påbörjas nästa år bland annat i Terjärv och Kaustby, Pojo och Karis samt Borgnäs och Kervo.
Anslaget för miljöorganisationer höjs rejält nästa år. Det innebär bland annat ökade resurser för att bygga ut nätet för tömning av båtarnas septiktankar samt avfallshanteringen i skärgården.

Programmet för rekreation och turism på naturskyddsområden (VILMAT) påbörjas nästa år. Det första projektet gäller Pallas-Ylläs nationalpark i Lappland, vilket också har positiva effekter för sysselsättningen i området.

Sfp är tillfreds med att de omotiverade kraven på planläggningstvång för kommunerna i huvudstadsregionen kunde avvärjas. Istället får Helsingfors förvaltningsdomstol tilläggsresurser för flere domartjänster i avsikt att försnabba behandlingen av besvär mot detaljplaner. Förhöjd fastighetsskatt för planlagd, men obebyggd mark tas även i bruk.

Sfp är besviket över att förbättringen av den överbelastade och farliga stamväg 51 skjuts fram. Svenska riksdagsgruppen håller fast vid att förbättringen bör inledas under denna valperiod.
Sfp är tillfreds med att passagerartrafiken i Kvarken fortsättningsvis stöds, liksom tågtrafiken mellan Karis och Hangö.

Svenska riksdagsgruppens krav att förbättra situationen för de fattigaste pensionärerna samt för anhörigvårdarna har hörsammats. Folkpensionen höjs med 5 euro medan det lägsta stödet för anhörigvårdarna höjs med 67 euro till 300 euro. Anhörigvårdare som vårdar dygnet runt får två avlastningsdagar till i månaden.
Beslutet att slopa självriskandelen på 7 procent i bostadsstödet för dem som får utkomststöd gynnar även ensamförsörjarfamiljer. Det rimmar väl med svenska riksdagsgruppens krav att förbättra ensamförsörjarfamiljernas situation.

Riksdagsgruppen fick även gehör för sitt krav att öka anslagen för åklagarväsendet.

Bland regionala projekt kan nämnas att planeringen av saneringen av det mögelskadade polishuset i Jakobstad kan inledas redan i höst. Medel sätts nämligen in i höstens tilläggsbudget och inte i nästa års budget som planerat.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15