Enestam: Innehållet viktigare än skalet i komunreformen

16.09.2005 kl. 00:00
- En kommun- och servicestrukturreform kommer oberoende om man vill det eller inte, konstaterade Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam, på partistyrelsens möte idag.

 – Det är svårt att sia om slutresultatet av reformen, men en sak är säker; den kommer att innebära ordentliga förändringar. Att nu endast stillatigande sitta och vänta på att "faran är över" och projektet begravs är inte klok politik. Det behövs lokal och regional aktivitet samt nytänkande, sade Enestam.

- För Sfp är förvaltningsreformer alltid utmanande eftersom schablonmässiga lösningar, som bygger på stora befolkningsunderlag, oftast leder till förändringar i den språkliga indelningen. Därför måste den modell man i slutändan stannar för garantera att den svenska befolkningen kan hållas samlad i enhetliga förvaltningslösningar vi själva kan vidkännas. Den föreslagna regionkommunmodellen kan därför inte godkännas. Den skulle också vara problematisk ur en demokratisynvinkel, poängterade Enestam.

- Samtidigt är det centralt att i diskussionen fokusera på servicen och sätten som den produceras på. Kommuninvånarens behov måste alltid komma först, inte förvaltningsgränser eller modeller. Innehållet är det viktiga – inte skalet, fastslog Enestam.

- I denna situation är det bra att man vågar debattera alla alternativ och att alla möjligheter synas. Därför välkomnar jag den diskussion om frivilliga kommunsammanslagningar som nu förs i hela Svenskfinland.

Samtidigt vet vi inom Sfp att en kommunsammanslagning i sig inte löser
några problem om man inte samtidigt ser över innehållet. Ur språklig synvinkel är starkare primärkommuner att föredra framom stora mastodontlösningar, konstaterade Enestam.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00