Gruvlagen bör beakta markägaren.

30.01.2006 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen lämnar in en åtgärdsmotion som syftar till att stärka markägarens och kommunens beslutanderätt när det gäller gruvdrift.

 - Den nuvarande lagstiftningen om gruvdrift är föråldrad och har många brister. Lagen ger inte markägaren ett tillfredsställande skydd. Likaså har kommunerna inte en tillräcklig bestämmanderätt om gruvdrift på mark inom kommunens område som inte är planlagd. Grundlagen skyddar markägarens intressen och kommunernas självbestämmanderätt. Detta bör även beaktas i gruvlagen samt i kärnenergilagen som stadgar om uranutvinning, anser Svenska riksdagsgruppens ordförande Christina Gestrin.

- Det bör inte vara möjligt för handels- och industriministeriet eller statsrådet att ge tillstånd för utmål i strid med markägarens och kommunens önskemål. Kommunen har monopol när det gäller markplaneringen i kommunen och således skall kommunen även ha sista ordet när det gäller planeringen av eventuell gruvdrift i kommunen. Endast om ytterst vägande allmänt intresse kräver skall beslut som strider mot markägarens intresse kunna fattas, motiverar Christina Gestrin.

Svenska riksdagsgruppen ifrågasätter också om gruvlagen ger ett tillräckligt skydd för miljön. Det starka skydd som miljöskyddslagstiftningen ger för grundvattnet bör gälla även tillstånd för utmål vid gruvdrift. Miljökonsekvensbedömning bör göras i ett tidigt skede och den skall väga tungt när man överväger om tillstånd skall ges för utmål. Kommunen och markägaren skall ha rätt att motsätta sig gruvdrift som påverkar miljön, landskapet eller kulturhistoriska värden på ett avgörande sätt, anser Svenska riksdagsgruppen.

Pressmeddelande 30.1.2006 kl 11.00

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35