Stefan Wallin: Bra regional balans i statsbudgeten 2007

23.08.2006 kl. 00:00
Svenska folkpartiets budgetförhandlare är nöjda med de tillägg som regeringen kom överens om under regeringens budgetmangling.
- Flera av de krav som Svenska riksdagsgruppen framförde i förra veckan finns nu medtagna i budgetförslaget; ensamförsörjarna och de minst bemedlade pensionärerna samt veteranerna får höjda stöd, företagarnas socialskydd förbättras, anslaget för forskning och utveckling höjs med ca 40 miljoner och skärgårdstrafiken får 500 000 euro i tilläggsfinansiering, summerar partiordförande Stefan Wallin.

För svenska folkpartiet innehåller budgeten flera viktiga satsningar som partiet lyft upp de senaste åren;
- Ensamförsörjarfamiljerna får höjda stöd i och med att underhållsbidraget höjs. Samtidigt höjs syskontillägget i hemvårdsstödet för alla barnfamiljer.
- Familjeledighetsreformen genomförs och pappamånaden blir mer flexibel.
- Adoptivfamiljernas föräldrapenningsperiod förlängs.
- Närståendevårdarna får rätt till en ytterligare ledig dag.
- Specialvårdbidraget för svårt sjuka pensionärer, barn och handikappade höjs.
- Bostadsbidraget för pensionärer höjs med 10-15 euro.
- De döva får ökade anslag för tolkhjälp.
- Ökade resurser för att förbättra tillgången på specialbarnträdgårdslärare samt för att utveckla dagverksamheten för svårt handikappade.
- Arbetslöshetsskyddet för en företagares familjemedlemmar införs.
- Inkomstskatten sänks med en knapp procent för en medelinkomsttagare.
- Regeringen ökar kraftigt sitt stöd till kommunerna.
- Anslagen för forskning och utveckling höjs för att stärka Finlands internationella konkurrenskraft med ca 40 m€
- Anslagen för basvägnätet, enskilda vägar och järnvägar höjs med totalt 48 miljoner jämfört med finansministeriets förslag.
- Miljöförvaltningen får ökade anslag för oljebekämpningsfartygen och anslagen för miljöorganisationernas verksamhetsbidrag hålls på den förhöjda nivå man beslöt om ifjol, något som t.ex. tryggar avfallshanteringen i skärgården, bl.a. gynnas Håll skärgården ren.
- Finska Notisbyrån får ett specialstöd på 150 000€ för att trygga nyhetsrapporteringen på svenska.

Budgeten innehåller också flera viktiga regionala satsningar.
Nyland
Stamväg 51 mellan Stensvik och Kyrkslätt kommer igång år 2007.
Anslagen för förbindelsebåtstrafiken i skärgården ökas för att garantera dagens nivå på förbindelsetrafiken.
Allmänna basvägnätet får mer anslag än vad finansministeriet föreslog.
Budgeten innehåller anslag för att trygga passagerartågtrafiken mellan Karis och Hangö.

Åboland
Anslagen för förbindelsebåtstrafiken i skärgården ökas för att garantera dagens nivå på förbindelsetrafiken, det finns ändå orsak för riksdagen att ytterligare se över stödet.
Hitis- och Iniö-färjorna blir avgiftsfria landsvägsfärjor.
Allmänna basvägnätet får mer anslag än vad finansministeriet föreslog.

Österbotten
Byggandet av nya polishuset i Jakobstad inleds 2007
Grundförbättringen av tågtrafikbanan mellan Seinäjoki och Uleåborg inleds.
Budgeten innehåller anslag för att trygga trafiken i Kvarken.
Allmänna basvägnätet får ökad finansiering.

Flera frågor hänskjuts till riksdagen.

I budgetmanglingen lyfte sfp upp ett flertal andra nödvändiga satsningar som inte vann gehör. Sfp har för avsikt att driva dessa ärenden under budgetbehandlingen i riksdagen.
- Vi beklagar att regeringen inte kunde enas om att utöka lantbrukarnas semesterdagar och att öppna möjligheten att få tillgång till avbytare inom pälsdjursnäringen. Vi anser också att riksdagen bör höja anslaget för lantbruksrådgivningen. Detta stöd har även en betydelse för utvecklingen av bioenergiproduktionen på landsbygden, säger Wallin.

Inom sfp beklagar man att regeringens mål om att höja biståndsanslagen till 0,7% av BNI till år 2010 inte ser ut att förverkligas. Trots att biståndet höjs med 75 miljoner euro höjs inte den procentuella andelen. Nivån förblir långt ifrån målet, på 0,43 % av BNI.

23.8.2006

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00