Stefan Wallin: Bra regional balans i statsbudgeten 2007

23.08.2006 kl. 00:00
Svenska folkpartiets budgetförhandlare är nöjda med de tillägg som regeringen kom överens om under regeringens budgetmangling.
- Flera av de krav som Svenska riksdagsgruppen framförde i förra veckan finns nu medtagna i budgetförslaget; ensamförsörjarna och de minst bemedlade pensionärerna samt veteranerna får höjda stöd, företagarnas socialskydd förbättras, anslaget för forskning och utveckling höjs med ca 40 miljoner och skärgårdstrafiken får 500 000 euro i tilläggsfinansiering, summerar partiordförande Stefan Wallin.

För svenska folkpartiet innehåller budgeten flera viktiga satsningar som partiet lyft upp de senaste åren;
- Ensamförsörjarfamiljerna får höjda stöd i och med att underhållsbidraget höjs. Samtidigt höjs syskontillägget i hemvårdsstödet för alla barnfamiljer.
- Familjeledighetsreformen genomförs och pappamånaden blir mer flexibel.
- Adoptivfamiljernas föräldrapenningsperiod förlängs.
- Närståendevårdarna får rätt till en ytterligare ledig dag.
- Specialvårdbidraget för svårt sjuka pensionärer, barn och handikappade höjs.
- Bostadsbidraget för pensionärer höjs med 10-15 euro.
- De döva får ökade anslag för tolkhjälp.
- Ökade resurser för att förbättra tillgången på specialbarnträdgårdslärare samt för att utveckla dagverksamheten för svårt handikappade.
- Arbetslöshetsskyddet för en företagares familjemedlemmar införs.
- Inkomstskatten sänks med en knapp procent för en medelinkomsttagare.
- Regeringen ökar kraftigt sitt stöd till kommunerna.
- Anslagen för forskning och utveckling höjs för att stärka Finlands internationella konkurrenskraft med ca 40 m€
- Anslagen för basvägnätet, enskilda vägar och järnvägar höjs med totalt 48 miljoner jämfört med finansministeriets förslag.
- Miljöförvaltningen får ökade anslag för oljebekämpningsfartygen och anslagen för miljöorganisationernas verksamhetsbidrag hålls på den förhöjda nivå man beslöt om ifjol, något som t.ex. tryggar avfallshanteringen i skärgården, bl.a. gynnas Håll skärgården ren.
- Finska Notisbyrån får ett specialstöd på 150 000€ för att trygga nyhetsrapporteringen på svenska.

Budgeten innehåller också flera viktiga regionala satsningar.
Nyland
Stamväg 51 mellan Stensvik och Kyrkslätt kommer igång år 2007.
Anslagen för förbindelsebåtstrafiken i skärgården ökas för att garantera dagens nivå på förbindelsetrafiken.
Allmänna basvägnätet får mer anslag än vad finansministeriet föreslog.
Budgeten innehåller anslag för att trygga passagerartågtrafiken mellan Karis och Hangö.

Åboland
Anslagen för förbindelsebåtstrafiken i skärgården ökas för att garantera dagens nivå på förbindelsetrafiken, det finns ändå orsak för riksdagen att ytterligare se över stödet.
Hitis- och Iniö-färjorna blir avgiftsfria landsvägsfärjor.
Allmänna basvägnätet får mer anslag än vad finansministeriet föreslog.

Österbotten
Byggandet av nya polishuset i Jakobstad inleds 2007
Grundförbättringen av tågtrafikbanan mellan Seinäjoki och Uleåborg inleds.
Budgeten innehåller anslag för att trygga trafiken i Kvarken.
Allmänna basvägnätet får ökad finansiering.

Flera frågor hänskjuts till riksdagen.

I budgetmanglingen lyfte sfp upp ett flertal andra nödvändiga satsningar som inte vann gehör. Sfp har för avsikt att driva dessa ärenden under budgetbehandlingen i riksdagen.
- Vi beklagar att regeringen inte kunde enas om att utöka lantbrukarnas semesterdagar och att öppna möjligheten att få tillgång till avbytare inom pälsdjursnäringen. Vi anser också att riksdagen bör höja anslaget för lantbruksrådgivningen. Detta stöd har även en betydelse för utvecklingen av bioenergiproduktionen på landsbygden, säger Wallin.

Inom sfp beklagar man att regeringens mål om att höja biståndsanslagen till 0,7% av BNI till år 2010 inte ser ut att förverkligas. Trots att biståndet höjs med 75 miljoner euro höjs inte den procentuella andelen. Nivån förblir långt ifrån målet, på 0,43 % av BNI.

23.8.2006

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35