Svenska riksdagsgruppen välkomnar en aktiv sjöfartspolitik i Finland

12.10.2006 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen har ofta påtalat behovet av en sjöfartspolitik i Finland som kan konkurrera med de övriga sjöfartsnationerna i EU. Svenska riksdagsgruppen noterar med tillfredsställelse finansminister Heinäluomas uttalande att stödåtgärder bör sättas in ännu under den nu sittande riksdagens mandatperiod.

De åtgärder som måste till för att göra Finlands sjöfart konkurrenskraftig igen finns listade i den utredning som sjöfartens tre arbetsgivarorganisationer och tre arbetstagarorganisationer tillsammans utarbetat (”Sjöfarten är en tillväxtbransch – Gemensamma målsättningar för utvecklingen av sjöfarten under finsk flagg.” April 2006).

Med tanke på det pressade läget och den korta återstoden av regeringsperioden bör följande tidsschema följas:

1) Det lagförslag som ligger på regeringens bord sedan länge, och som rättar de tekniska bristerna i stödet på 94 % för passagerarfartygens lönebikostnader, sänds omedelbart till riksdagen och tillämpas fr.o.m. 1.1.2006. Fr.o.m. 1.1.2007 bör stödet höjas till 100 % och permanentas;
2) Den nuvarande tonnageskattelagens brister bör rättas till och notifieras så fort som möjligt. Det tidigare systemet med investeringsreservering som gällde ännu på 1990-talet bör likaså uppdateras och notifieras med ett sådant innehåll att de fullt ut kan nyttjas också av passagerarrederierna;
3) Sjöfarten bör generellt behandlas som en viktig tillväxtnäring som är viktig i strävan att uppnå Lissabonprocessens målsättningar för ett ekonomiskt starkt EU.

Svenska riksdagsgruppen konstaterar att kraftfulla åtgärder kan rädda den handelsflotta som fortfarande seglar under finländsk flagg, kan leda till återflaggning av utflaggat tonnage och alldeles särskilt till nyinvesteringar och expansion av näringen under finsk flagg.

 

 

Pressmeddelande 12.10.2006

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15