Wallin: Kulturminister- samt Europaministerposterna passar Sfp:s profil

16.04.2007 kl. 00:00
Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin är mycket nöjd över det uppnådda förhandlingsresultatet som ger Sfp två ministerposter och regeringen ett utmärkt program.

- Portföljerna som kultur- och idrottsminister samt Europa- och invandringsminister passar Svenska folkpartiets image som bildnings- och kulturparti samt ett internationellt engagerat parti, säger Wallin.

 

- Regeringsprogrammet är en helhet som mycket långt motsvarar de frågor vi lyfte upp under valkampanjen. Både det ekonomiska spelrummet och de politiska markeringarna i regeringsprogrammet låter mycket bekanta.

- Regeringsprogrammet stärker sysselsättningen, företagsamheten och det finländska ägandet, säger Wallin. Skattepolitiken är som tagen ur sfp:s politiska program med sänkningar av inkomstskatten som stärker sysselsättningen samt satsningar på sjöfarten, en lindring av dividendbeskattningen och en sänkning av arvsskatten vid generationsväxling, som alla innebär att det inhemska ägandet stärks. Besluten om arvsskatten för privatpersoner betyder i praktiken att arv inom familjen beskattas klart lindrigare eller blir skattefria. Även sänkningen av matmomsen har en positiv inverkan på varje medborgares vardag.

- På inkomstöverföringssidan stöder regeringen de grupper som har de svårast i vårt samhälle; både genom att höja folkpensionen och ensamförsörjartilläget. När regeringen även höjer både studiepengen och inkomstgränserna för de studerande satsar man på alla generationer.

Wallin är även speciellt nöjd med skrivningarna om klimatpolitiken som han betecknar som både klar och framåtriktande. Även skrivningarna om digital-TV anser Walin vara lyckade.

- Efter den senaste tidens diskussioner om digital-TV:s framtid i Finland och de oklarheter som rått om Rundradions inställning är det positivt speciellt för FST 5 att man i regeringsprogrammet gått in för en skrivning om att trygga de digitala sändningarna på båda språken på enahanda grunder i alla skeden av den digitala utvecklingsprocessen.

Sfp lyckades få in flera viktiga skrivningar om den svenska servicen när det bl.a. gäller polisförvaltningen, tingsrätterna och social- och hälsovården. Dessutom finns det flera viktiga regionala markeringar i programmet så som Kvarkentrafiken, oljeskyddscentret i Borgå samt tryggandet av förbindelsebåtstrafiken.

LÄS HELA REGERINGSPROGRAMMET HÄR!

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00