Nytt intressant uppdrag för riksdagsledamot Nauclér

01.02.2008 kl. 11:35

Ålands riksdagsledamot ELISABETH NAUCLÉR har av undervisningsministeriet utnämnts till medlem av Finlands Nationaloperas förvaltningsråd, där hon representerar
Svenska riksdagsgruppen och efterträder minister ASTRID THORS. Nauclér deltog den 31 januari i ett första möta där den nya ledartrion VD PÄIVI KÄRKKÄINEN, konstnärlige chefen MIKKO FRANCK och balettchefen KENNETH GREVE presenterade de nya riktlinjerna för operans verksamhet. President MARTTI AHTISAARI är ordförande för förvaltningsrådet, som har tjugo medlemmar, varav åtta utses av undervisningsministeriet, sju av huvudstadsregionens städer, två kallas av förvaltningsrådet och tre representerar personalen.

Finlands Nationalopera är ett opera- och baletthus av hög internationell standard. Man ger cirka 300 föreställningar per spelår, under en spelsäsong står omkring femton operaverk och åtta baletter på programmet, därutöver bjuder Operan på solistframträdanden, orkesterkonserter, ett digert program riktat till barn och ungdom samt olika gratisföreställningar. Operan är en stor arbetsgivare, den fast anställda personalen uppgår till 600 personer; 115 musiker, 60 korister, 30 solister, 84 balettdansare och 60 i andra konstnärliga uppgifter. Tekniken och ateljéerna sysselsätter 200 personer och administrationen 50. Utöver den fasta personalen gästas operan av omkring 1000 artister från olika områden i hela världen.

Operan har även en balettläroanstalt med 250 elever, varav trettio går i den yrkesinriktade
utbildningen. Budgeten uppgår till 54 miljoner euro och finansieras till största delen med tipsmedel. Det har funnits operaverksamhet i Finland sedan slutet av 1800-talet. År 1918 flyttade operaverksamheten in i den gamla ryska teatern på Bulevarden, som byggts av tegel från Bomarsund. År 1993 invigdes Finlands första riktiga operahus vid Tölöviken i Helsingfors och chef för Finlands Nationalopera då var ålänningen WALTON GRÖNROOS. Förutom Walton Grönroos har flere åländska artister stått på Operans scen, bland andra JENNY CARLSTEDT, THERESE KARLSSON, ANNICA SJÖLUND och DAN KARLSTRÖM. I juni 2002 gavs operan »Rödhamn« med musik av den åländske kompositören LARS KARLSSON och librettot av författaren LARS HULDÉN på nationaloperan. Föreställningen gavs också på Åland i samband med självstyrelsens 80 årsjubileum. Finlands första opera, »Kung Karls jakt« av FREDRIK PACIUS, där handlingen utspelar sig på Åland, har uppförts som gästspel på Åland och uppfördes senast på Nationaloperans scen i januari 2007.

Elisabeth Nauclér är mycket glad över uppdraget. Hon är en inbiten operafantast och tar vara på varje tillfälle att besöka operaföreställningar världen över.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00