Nytt intressant uppdrag för riksdagsledamot Nauclér

01.02.2008 kl. 11:35

Ålands riksdagsledamot ELISABETH NAUCLÉR har av undervisningsministeriet utnämnts till medlem av Finlands Nationaloperas förvaltningsråd, där hon representerar
Svenska riksdagsgruppen och efterträder minister ASTRID THORS. Nauclér deltog den 31 januari i ett första möta där den nya ledartrion VD PÄIVI KÄRKKÄINEN, konstnärlige chefen MIKKO FRANCK och balettchefen KENNETH GREVE presenterade de nya riktlinjerna för operans verksamhet. President MARTTI AHTISAARI är ordförande för förvaltningsrådet, som har tjugo medlemmar, varav åtta utses av undervisningsministeriet, sju av huvudstadsregionens städer, två kallas av förvaltningsrådet och tre representerar personalen.

Finlands Nationalopera är ett opera- och baletthus av hög internationell standard. Man ger cirka 300 föreställningar per spelår, under en spelsäsong står omkring femton operaverk och åtta baletter på programmet, därutöver bjuder Operan på solistframträdanden, orkesterkonserter, ett digert program riktat till barn och ungdom samt olika gratisföreställningar. Operan är en stor arbetsgivare, den fast anställda personalen uppgår till 600 personer; 115 musiker, 60 korister, 30 solister, 84 balettdansare och 60 i andra konstnärliga uppgifter. Tekniken och ateljéerna sysselsätter 200 personer och administrationen 50. Utöver den fasta personalen gästas operan av omkring 1000 artister från olika områden i hela världen.

Operan har även en balettläroanstalt med 250 elever, varav trettio går i den yrkesinriktade
utbildningen. Budgeten uppgår till 54 miljoner euro och finansieras till största delen med tipsmedel. Det har funnits operaverksamhet i Finland sedan slutet av 1800-talet. År 1918 flyttade operaverksamheten in i den gamla ryska teatern på Bulevarden, som byggts av tegel från Bomarsund. År 1993 invigdes Finlands första riktiga operahus vid Tölöviken i Helsingfors och chef för Finlands Nationalopera då var ålänningen WALTON GRÖNROOS. Förutom Walton Grönroos har flere åländska artister stått på Operans scen, bland andra JENNY CARLSTEDT, THERESE KARLSSON, ANNICA SJÖLUND och DAN KARLSTRÖM. I juni 2002 gavs operan »Rödhamn« med musik av den åländske kompositören LARS KARLSSON och librettot av författaren LARS HULDÉN på nationaloperan. Föreställningen gavs också på Åland i samband med självstyrelsens 80 årsjubileum. Finlands första opera, »Kung Karls jakt« av FREDRIK PACIUS, där handlingen utspelar sig på Åland, har uppförts som gästspel på Åland och uppfördes senast på Nationaloperans scen i januari 2007.

Elisabeth Nauclér är mycket glad över uppdraget. Hon är en inbiten operafantast och tar vara på varje tillfälle att besöka operaföreställningar världen över.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35