NRF är ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten

11.03.2008 kl. 15:20
– Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut, men eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten, sade riksdagsledamot Elisabeth Nauclér idag i remissdebatten om statsrådets redogörelse om ett finländskt deltagande i NATO:s NRF-styrkor.
Svenska riksdagsgruppen framhöll att Finland deltar i NRF-verksamheten också för att förstärka den egna kapaciteten och det egna kunnandet. Riksdagsgruppen ansåg det vara viktigt att Finland skall "talar samma språk" gällande standarder, kompatibilitet och tillvägagångssätt.
 
– När vi har fattat beslut om deltagande i NRF är det viktigt att Finland och NATO kan komma överens om i vilka truppsammansättningar vi skall delta för att skapa förutsättningar för Finlands deltagande i behövliga övningar. I detta finns också en klar nordisk dimension, sade Nauclér som även välkomnade ett svenskt deltagande i NRF.
 
Svenska riksdagsgruppen framhöll att ett beslut om att delta i NRF i den form som nu diskuteras inte förändrar Finlands förhållande till NATO, utan att ett beslut att inte delta skulle innebära ett steg tillbaka i vårt internationella samarbete eftersom vi frivilligt skulle ha valt att ställa oss utanför.
Pressmeddelande 11.3.2008
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00