Wideroos: I politiken är allt möjligt

28.03.2008 kl. 09:45
Politik är det möjligas konst brukar man säga och det är nog sant. I politiken är allt möjligt - ibland faktiskt också omöjligt. Ibland har man framgång, ibland motgång. Detta hör till i politiken.

Det hör också till att man när man lyckas försöker framhålla att saker och ting gått vägen. Och det hör också till att alla (också de som haft en annan åsikt) vill ta åt sig äran när något gått framåt. Det blir så när de politiska partierna med jämna mellanrum skall tävla om väljarnas förtroende. Med det borde också höra till att man ibland erkänner misslyckanden och godkänner att man själv inte räcker till.

I en regering med fyra partier handlar politiken givetvis mycket om kompromisser - hur skulle annars fyra partier kunna regera tillsammans? Ingen får till hundra procent sin vilja igenom, men ingen förlorar heller till hundra procent. Bra så! Den nya tingsrättsindelningen är ett bra exempel på detta.

En arbetsgrupp föreslog att en tingsrätt med svenska som huvudspråk skulle bildas i Österbotten. Arbetsgruppen föreslog också att Karleby tingsrätt skulle upphöra och överföras till Ylivieska. Dessutom skulle man höra under Rovaniemi tingsrätt! Detta med Ylivieska och Rovaniemi tyckte många av oss var ett horribelt förslag - alltså måste vi jobba för bättre lösningar. Och lösningen blev ur österbottnisk synvinkel maximal: en tingsrätt med svenska som huvudspråk, Karleby får behålla sin tingsrätt och höra till Vasa hovrätt. Alternativet hade uppenbarligen varit att återigen dela det svenska Österbotten.

Man kan bara fråga sig varför en del tycker att det skulle vara en bra lösning. Handlar det kanske om makt - politisk makt att ta åt sig om man splittrar det svenska Österbotten. Eller handlar det rentav om språkpolitik - två tingsrätter med finska som huvudspråk ligger tydligen i någons intresse.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30