Wideroos: Fram för mera politik i politiken!

04.04.2008 kl. 15:30
Det händer olika saker i politiken, Ibland blir man till och med en aning konfunderad. I veckan debatterade riksdagen regeringens trafikpolitiska redogörelse. Någon större uppmärksamhet fick den debatten inte i offentligheten, trots att olika vägprojekt på förhand väckt intresse.
Orsaken till bristen på intresse är ingen överraskning. Hela Kanerva-affären har fått ett utrymme i pressen som överskuggar mycket annat. Detta är en av politikens utmaningar idag. Politikernas beteende, politikernas privatliv får mera utrymme än politikens innehåll. Låt mig för tydlighetens skull säga att det inte anstår en utrikesminister att skicka sådana textmeddelanden som han gjort. En utrikesminister har annat att göra. Men det borde också finnas ett utrymme för politiska frågor samtidigt som debatten om ministerns beteende pågår.
Nu känns det som att det blivit antingen eller - en sak åt gången. För oss som tycker att politikens innehåll är viktigt blir det här en aning jobbigt. Det kräver mycket av oss för att få ut vårt budskap “förbi Kanerva-nyheterna”. Sen är det en annan sak att det verkar konstigt att Kanerva-historien fick pågå så pass länge som den gjorde. Fanns det ingen som kunde ge honom det goda rådet att själv blåsa av det hela? Fanns det ingen i hans närhet som såg det som de flesta andra såg - att det slutar med att han måste avgå som minister.
Jag vet inte vilka råd han har fått eller inte fått. Men jag skulle hoppas att varje politiker har en sådan vänkrets som kan ge de goda råd som behövs i en svår situation. Förhoppningsvis är den här “historien” nu slutbehandlad. Hymy-lehti har fått sälja rekordartat och Kanerva fick avgå.
Nu är det dags för alla parter att låta politiken få mera utrymme. Statens regionförvaltning skall omorganiseras, länen slopas och mycket annat. Det finns jobb att göra. Och det behövs diskussioner och debatter om hur vi skall ordna dessa frågor i framtiden. Fram för mera politik i politiken!
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55