Henriksson: Första maj väckte tankar!

04.05.2008 kl. 11:20
Vilket underbart 1:a maj väder vi fått uppleva. Sällan har väl vindarna fläktat så varmt påvalborgsmässoafton som i år. Anders Chydenius i Karleby och Johan Ludwig Runeberg i Jakobstad påkläddes sina studentmössor till sång och strålande solsken. Det var nästan så att man kunde se ett litet leende i nationalskaldens mungipa.

Nu är våren här och det med besked. Det är härligt att se träd, växter, buskar och gräsmattor vakna till liv igen. Och havet. Vad lyckligt lottade vi är som får bo med havet som granne. Det blev ändå ingen första tur ut till villan under första maj, istället blev den en utfärd till den levande landsbygden i Pedersöre. Mjöd, struvor och glass gladde såväl äldre som yngre.

Där på "majlindon" gick mina tankar till maten och läget i världen. Vårt eget vårbruk står för dörren, och snart snurrar det av aktivitet på våra åkrar. Det är bra för vi behöver egen matproduktion i vårt land. Men hur ser det ut i resten av världen, och speciellt i de fattigaste länderna? Vad kan vi göra för att förhindra att en ny våg av hungersnöd drar över världen? Den frågan har blivit högaktuell på en kort tid.

Matpriserna stiger just nu över allt i världen och värst drabbas de redan fattiga. I vår jakt på minskade koldioxidutsläpp och mera rena bränslen, håller produceringen av biobränslen på att föra in speciellt den tredje världen i en allvarlig livsmedelskris, med hungersnöd och lidande som resultat. Mänskans behov av vatten och mat är konstant, och med en ökad befolkning ökar också behovet av mera mat. Det säger sig självt att ekvationen inte går ihop, då en allt större del av jordens areal som kunde brukas för spannmålsodling för att förse oss med vårt dagliga bröd, går till biobränsle-odling. Det är dags för världssamfundet att vakna upp. Det är också dags för EU att allvarligt överväga om de uppställda klimatmålen är de riktiga. Så långt tankarna på "majlindon".

Mitt första maj firande avslutades med Betania-körens konsert i Runebergssalen. Under ledning av Malin Storbjörk fick en fullsatt sal njuta av en fantastisk helhet, den vackraste körsång varvad med eleganta solon. Kvällens krydda var ungdomarna från Kronoby gymnasium i gruppen "Almost a Dozen". Vilken glädje och kraft de utstrålade och vilka förmågor vi har i vår goda region.

Slutligen vill jag passa på att tacka ÖB och er läsare. Det här är mitt sista riksdagsbrev i Österbottningen. Nästa gång vi återkommer, sker det i Österbottens Tidning. Det ser jag fram emot.

Anna-Maja Henriksson
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50