Wideroos: En form av nystart

16.05.2008 kl. 10:04
Annorlunda känns det i skrivande stund! Sen jag valdes in i riksdagen 1995 har jag (och andra) skrivit riksdagskrönikor till JT. Som läsaren säkert märkt så har vi svenskspråkiga riksdagsledamöter den förmånen att få skriva riksdagskrönikor till dagstidningarna i Österbotten. Det är faktiskt ganska roligt även om det ibland skall till en hel del för att hitta ett tema att skriva om.

Annorlunda känns det nu därför att det är sista gången jag skriver till denna tidning. Nästa gång har det gått varvet runt och tidningen heter något annat. Bra så - jag tror nog att det är en bra lösning man kommit på där norröver. Men det är klart att det känns vemodigt - 13 år är en lång tid - och jag kan ju tänka mig att det för läsarna inte heller är alldeles enkelt. Ändå måste måste både läsare, politiker och tidningarnas ägare våga tänka i nya banor. Om vi bara bemödar oss om att bevara allting som det alltid har varit så kommer ju vårt samhälle att stanna av. Ingen utveckling sker. På tidningsfronten i norr sker nu en form av nystart och den chansen skall man naturligtvis ta till vara. Allt har sin tid och nu kommer en ny tid. Kommer nog att i egenskap av läsare följa med den nya tidningen och dess linje.

Här i huvudstaden har valfinansieringen blivit ett hett tema. Vallagstiftningen förpliktigar oss till att redovisa hur vi finansierar våra valkampanjer och jag tycker att det har fungerat bra. Ända tills en centerriksdagsman säger att han har brutit mot lagen och inte redovisat enligt lagens principer. Alltså växer kravet på att förnya vallagstiftningen trots att den inte är speciellt gammal eller föråldrad. Det är bra med öppenhet och kan vi bättra på öppenheten skall vi naturligtvis också göra det. Det är bra att minister Brax tillsätter enarbetsgrupp som skall fundera över vad som skulle vara klokt att göra. Det är nämligen ett ganska grannlaga arbete. Bl.a. måste man fundera över vilka straffpåföljder man kan ta till om någon inte följer lagen. I dagens läge finns nämligen inga straffpåföljder.

Önskar nu den nya tidningen lycka till och hoppas att den blir en populär och framgångsrik tidning.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00