Nylund: Global värld, lokal tidning

28.05.2008 kl. 10:57
Så har vi då fått vår nya lokaltidning, Österbottens Tidning, ÖT. Jag har den uppfattningen att den nya tidningen är efterlängtad både bland tidigare JT:s och tidigare Öb:s läsare och man i huvudsak ser positivt på sammanslagningen. Det har många gånger sagts i offentligheten att Jakobstadsnejden och Karlebynejden hör till samma ekonomiområde, och detta faktum har, så vitt jag kan förstå, starkt bidragit till ägarnas beslut. Den nya tidningen får en starkare ekonomisk bas än de två tidigare, och det borde också avspegla sig på de redaktionella resurserna.

Trots att de elektroniska medierna, de så kallade nya medierna, vinner terräng kommer fortfarande dagstidningen att var den viktigaste nyhetskällan för finländarna en lång tid framöver. Detta bekräftades i en undersökning som TNS Gallup utfört på beställning av Tidningarnas Förbund. Finländarna ansåg med klar majoritet att dagstidningen är den mest pålitliga informationskällan, den som ger upphov till samtalsämnen och som belyser vad som händer både internationellt, nationellt och lokalt. Med andra ord är dagstidningen, en del av den fjärde statsmakten, en mycket stark opinionsbildare och bidrar i mycket hög grad till i vilken riktning vårt samhälle utvecklas.

För mig som både å yrkets vägnar och av rent intresse läser många tidningar är det ju rationellt med en tidning mindre att läsa. Samtidigt är det nästan ofrånkomligt att mångfalden minskar. Lite kritik måste också tillåtas. HSS Media har ju gått in för gemensamma redaktioner och publicerar följaktligen till en stor del exakt samma nyhet i flera tidningar. För den tidningsläsare som håller sig med flera tidningar är det något frustrerande. Det är ofrånkomligt betydligt intressantare att läsa reportage om händelser, från möten eller sammankomster, eller om aktuella ämnen om det är olika journalister som belyser det utgående från sin egen referensram. Det går inte heller att lämna bort någon tidning om man ska följa med i samhällsdebatten. Ledarsidan, kultursidorna och insändarna är ju fortfarande individuella i våra svenskösterbottniska dagstidningar.

ÖT:s spridningsområde är ett och samma ekonomiområde med pendling i båda riktningarna, dock så att betydligt flera pendlar från Karlebynejden till arbetsplatser i Jakobstadsnejden än vice versa. Trots det har den ytterst olyckliga landskapsindelningen en tendens att splittra nejden. KSSR-processen, alla förändringar i den statliga mellanförvaltningen, och nu senast reformen av folkhälsolagen för våra nejder i olika riktningar. Förutom att reformerna verkar innebära direkt praktiska olägenheter för invånarna har de definitivt också stört samarbetsklimatet och till och med påverkat personrelationer i negativ riktning. Tidigare JT och Öb har ju på ledarplats haft olika åsikter om vad som är rätt strategi för nejden för att hålla servicen på en hög nivå och garantera invånarna betjäning på sitt modersmål. De olika linjedragningarna har också enligt min uppfattning avspeglats i den redaktionella nyhetsbevakningen. Jag hoppas att nya ÖT kommer att bidra till att öka förståelsen mellan beslutsfattare och invånare i Jakobstads- och Karlebynejden.

Den lokala dagstidningen är viktig för sina läsare. För många börjar dagen med att man läser sin egen tidning. För den såsom jag, som i arbetsveckan finns i till exempel Helsingfors, börjar ofta dagen med en titt på tidningarnas nätupplaga. Tidningen berättar vad som hänt, analyserar, roar, förargar och stimulerar. Sällan lämnas man oberörd. Fast världen är global är livet ändå lokalt. Ett rikstäckande media kan inte kompensera den bevakning av närsamhället som dagstidningen ger. Att som riksdagsledamot få medverka med en liten bit i sin egen lokaltidning är något som jag uppskattar. Jag önskar nya Österbottens Tidning all tänkbar framgång!
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25