Nordman: Mera kärnkraft eller inte?

03.06.2008 kl. 12:30
Utbyggande av kärnkraften är föremål för het diskussion, och kommer att vara det på sfp:s partidag. Energipolitiken har blivit en mycket viktig framtidsfråga.

Energipolitiken har definitivt långsiktiga verkningar på miljön. Det märks inte minst genom klimatförändringarna, som är en av vår tids största utmaningar. Den senaste tidens trender har varit högre temperaturer, ökad nederbörd, knappare vattenreserver och häftigare stormar. Dessa följder drabbar också oss finländare vilket bevisades i Björneborg förra sommaren där ett kraftigt störtregn hade som följd vattenfyllda källare och stillastående  trafik i många timmar. Tillgången och efterfrågan på energi bidrar till en mycket oroväckande kostnadsutveckling, som de höjda bränslepriserna vittnar om.

Hotet mot miljön har lett till att energipolitiken har blivit en världsomfattande fråga. I EU har man konstaterat att utsläppen och växthusgaserna måste minskas snabbt och väsentligt. Utsläppen av växthusgaser skall minskas med 20 procent fram till år 2020 - jämfört med år 1990 - och med 30 procent om en global överenskommelse kan nås med stormakter som USA och Kina. Detta är synnerligen viktigt eftersom dessa två tillsammans med Indien står för nästan 50 % av utsläppen i världen och en ökande andel.

I Finland har regeringen fäst stor uppmärksamhet vid klimatförändringen. Målsättningen är att trygga energisparandet, förbättra energieffektiviteten och tillgången på energi samt höja självförsörjningen och minska utsläppen. Idag står energisektorn för 80 procent av utsläppen av växthusgaser. Med andra ord måste energisektorn minska växthusgasutsläppen mest, men även andra sektorer måste ta sitt ansvar.

Finland hör redan till de ledande länderna som i fråga om förnybara energikällor tillfredställer en fjärdedel av vår energiförbrukning. Användning av förnybara energikällor ökar inte koldioxidutsläppen och bör därför främjas. Att helt slopa kolindustrin är inte självklart den bästa lösningen, eftersom kolkraftverk behövs för att kunna garantera energin under vintrarna, enligt sakkunniga.

På partidagen år 1997 beslöt sfp att fortfarande säga nej till mera kärnkraft. Inför årets partidag  har partiets energipolitiska arbetsgrupp utformat ett program som fokuserar på den enskilda konsumenten och energieffektivitet. Om kärnkraften konstaterar man att partiet inte är en aktiv pådrivare av kärnkraft men att alla alternativ som är utsläppsfria, utsläppssnåla eller utsläppsneutrala och kostnadslönsamma skall granskas.

Min inställning till kärnkraft har varit negativ och jag har röstat mot flera kärnkraftverk i riksdagen. Men i dagens situation ställer klimatförändringar, hotande energibrist och stigande kostnader oss mot väggen: byggandet av ett sjätte kärnkraftverk verkar att vara en nödvändig och klok lösning. Det handlar om grundläggande saker: miljön, sysselsättningen och välfärden. Samtidigt hoppas jag att kärnkraften skall vara ett mellanskede och kunna ersättas av andra alternativ. Kan väteenergin bli en sådan lösning?  Eller solenergin?
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00