Wideroos: Skogsindustrins besked om nedskärningar

15.09.2008 kl. 11:22
Höstens riksdagsarbete startade denna vecka. Vi förväntar oss en intensiv budgetdebatt när regeringen nästa vecka ger budgetförslaget för år 2009 till riksdagen. Men denna veckas samtalsämne blev skogsindustrins besked om nedskärningar och uppsägningar. Det är dramatiskt när tusentals arbetsplatser försvinner och orterna som drabbas har en ordentlig strukturomvandling framför sig. Det är inte lätt att hitta nya arbetsplatser och företag, och det är inte heller lätt att skapa en tro på att man kommer igen. Men det är inte omöjligt.

Med rätta finns det också förväntningar på regeringen och regeringen måste givetvis ta sitt ansvar. I de nu aktuella fallen har regeringen utsett Kajana och Imatra till s.k. strukturomvandlingsområden. Det innebär att när det finns nya, goda idéer för att ta tag i strukturomvandlingen så kan regeringen bidra med ekonomiskt stöd. Regeringen startar naturligtvis inga företag, men visst kan en och annan miljon euro bidra till att förverkliga de idéer som finns. Det behövs insatser på alla nivåer, men det lokala initiativet är ändå avgörande för hur man lyckas.

En "mindre" fråga som väcker debatt är regeringens förslag att på Internet publicera en namnlista över personer som jobbar inom vården. Vi är rätt många som inte riktigt förstår behovet av detta. Minister Risikko säger att patienten på ett enkelt sätt skall kunna kontrollera om vårdaren har behörig kompetens. Jag är inte ensam om att tycka att det är arbetsgivarens sak och ansvar att anställa behörig personal. Jag är osäker på om jag som patient har behov att kontrollera skötarens eller läkarens kompetens. Det känns som en självklarhet att den som anställer har kontrollerat de anställdas behörighet – känns alltså som ett konstigt förslag från regeringen. Återstår att se vad riksdagen gör.

Ulla-Maj Wideroos
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55