Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner för år 2009

26.09.2008 kl. 12:35
Svenska riksdagsgruppens ledamöter har inlämnat 50 ändringsförslag till statsbudgeten för år 2009. Tiden för att lämna in budgetmotioner gick ut på fredagen kl. 12.
 
Satsningar på social –och hälsovården
Anna-Maja Henriksson vill trygga psykiatriska tjänster för barn och ungdomar med 8 miljoner euro. Svenska riksdagsgruppen har framgångsrikt lämnat in denna budgetmotion i riksdagen under denna och föregående riksdagsperiod. Svenska riksdagsgruppen lyfte även upp behovet av fortsatta satsningar på psykiatriska tjänster för barn och ungdomar i gruppanförandet om budgetförslaget. Dessutom vill Henriksson att barnbidragets ensamförsörjartillägg inte längre skall beaktas vid uträkningen av utkomststödet. Detta skulle leda till att inkomsterna för ensamförsörjarna skulle öka med 46,60 euro per barn och kalendermånad. Henriksson vill dessutom höja anslagen för skyddshemmen samt inrätta en informationstjänst för jämställdhet, något som regeringens jämställdhetsprogram fastställt som nödvändigt.
 
Mikaela Nylander har lämnat in en budgetmotion om på 1,5 miljoner euro för att åtgärda problemet med mentalvårdspatienternas bristande vård och rehabilitering. Nylander anser att rehabiliteringen kan utvecklas via Folkpensionsanstalten.
 
Håkan Nordman föreslår 180 000 euro för inrättandet av en handikappombudsmannatjänst. Nordman anser att systemet med ombudsmän har vista sig vara lyckat då en instans har som specifik uppgift att granska en viss grupps rättigheter och förverkligandet av dem, och nämner jämställdhetsombudsmannen och barnombudsmannen som exempel.
 
Utbildningsfrågor
 
Christina Gestrin vill ha ökade resurser för att råda bot på bristen på kompetenta barnträdgårdslärare i huvudstadsregionen. Gestrin vill att Åbo Akademi ska börja en utlokaliserad utbildning i Helsingfors och även att yrkeshögskolan Arcada borde få anta flere socionomstuderande för att upprätthålla en trygg och kvalitativ dagvård på svenska i huvudstadsregionen.
 
Mats Nylund har lämnat in en budgetmotion med begäran om anslag för nationell andel av EU:s understöd för frukt och grönt i skolorna. Kommissionen förordar anslag på 90 miljoner euro för mera frukt och grönsaker i skolorna, vilket skulle räcka till en frukt per dag varje vecka. Delfinansieringen av de medlemsstater som vill gå med i projektet uppgår till en procent av den totala budgeten eller 0,9 miljoner euro.
 
Håkan Nordman vill ha högre anslag för idrottsakademierna, vars uppgift är att underlätta elitidrottarnas möjligheter att kombinera studier och idrott. Nordman vill även öka anslaget för utvecklande och ökande av användningen av språkbad med 2 miljoner euro.
 
Mikaela Nylander föreslår 500 000 euro i tilläggsanslag för yrkesutbildningen eftersom efterfrågan på utbildad och kunnig arbetskraft i Östra Nyland och Nyland kommer att stiga i och med den kraftiga inflyttningen.
 
Miljöfrågor- och kulturlandskap
 
Christina Gestrin vill höja Finlands oljeskyddsberedskap med 5 miljoner euro, öka anslagen till miljöorganisationerna med 100 000 och öka anslaget för miljövårdsarbeten med 3,2 miljoner euro. Gestrin har också lämnat in en budgetmotion om etablerande av en projektberedningsfond för genomförandet av Östersjöns handlingsplan BSAP. Också Thomas Blomqvist, Mikaela Nylander och Håkan Nordman äskar om höjda anslag för vatten- och avloppsarbeten.
 
Kvarkens världsnaturarv är också föremål för budgetmotioner. Håkan Nordman vill att också Geologiska forskningscentralen skall delta i informationscentret Havets hus med tanke på att världsarvsstatusen erhållits på geologiska grunder. Mats Nylund vill för sin del se ett informationscenter för sälfrågor i havets hus. Nylund anser att det finns ett stort behov av neutral information för att olika yrkes- och intressegrupper skall mötas. Nylund motionerar även om anslag för att kartlägga förekomsten av sura sulfatjordar och göra upp ett handlingsprogram för att förebygga problemen. Nordman igen motionerar om anslag för inrättande av ett miljötillståndsverk i Vasa eftersom en förhållandevis stor andel av tillståndsärendena koncentrerats till västra Finland.
 
Mikaela Nylander har lämnat in en motion om 500 000 euro för åtgärder som krävs med tanke på bevarandet av bygganderna samt miljön i gamla Borgå och en motion om sanering av Lappträsket. Thomas Blomqvist vill för sin del ha anslag för iståndsättningen av byggnader på bruksområdet i Strömfors.
 
Ökat bistånd samt satsningar på det mångkulturella Finland
 
Elisabeth Nauclér är den av Svenska riksdagsgruppens medlemmar som står bakom det största äskandet om tilläggtill budgetförslaget. Nauclér vill se att anslaget för biståndssamarbetet höjs med 53 miljoner euro eftersom regeringen och Finland internationellt har förbundit sig att höja biståndets andel av BNP till 0,51 % före år 2010 och till 0,7 % av BNP före år 2015. Eftersom BNP beräknas öka nästa år, kommer de nu föreslagna anslagen inte att räcka till enligt Nauclér. Nauclér vill även se ett höjt anslag för den civila krishanteringen.
 
Eftersom antalet invandrare i Finland kraftigt har ökat under de senaste åren har Thomas Blomqvist lämnat in en budgetmotion om ett anslag för pilotprojekt för invandrare i stadsregioner. I regeringsprogrammet finns en skrivelse om att man skall uppgöra ett pilotprogram för integrering och sysselsättning av invandrare. Christina Gestrin har äskat om anslag för kulturföreningen Kassandras verksamhet.
 
Satsningar på primärnäringarna
 
Christina Gestrin lämnar även i år in en budgetmotion om stöd till Finlands yrkesfiskarförbund. Gestrin har även med framgång tidigare år arbetat för samma fråga. Thomas Blomqvist vill utveckla och trygga landsbygdsrådgivningen för 800 000 euro samt höja anslagen för ersättande av hjortdjursskador med 250 000 euro. Mats Nylund vill stöda växthusnäringen med totalt 1,65 miljoner euro genom att utöka försöks- och forksningsverksamheten vid Martens trädgårdsstiftelse i Närpes. Nylund vill även höja anslagen för 4H-organisationen med en halv miljon euro. Håkan Nordman har lämnat in en motion om anslag för stöd för ägoreglering.
 
Satsningar på vägar och infrastruktur
 
Av Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner handlar många om ökade satsningar på vägar och infrastruktur. Thomas Blomqvist vill förbättra riksväg 25 mellan Hangö och Mäntsälä för 25 miljoner euro. Mikaela Nylander har för sin del föreslagit ett tillägg om en miljon för köp och utveckling av skärgårdens förbindelsefartygstjänster och att byggandet av skärgårdsvägen i Borgå skall börja byggas 2009. Såväl Nylander som Nordman vill att anslaget för basväghållningen bör höjas med 20 miljoner euro. Nordman vill ytterligare se en ökad satsning på kollektivtrafiken
 
Mats Nylund och Anna-Maja Henriksson vill se anslag för utbyggandet av bankorsningen vid Bennäs samt en elektrifiering av banavsnittet Bennäs-Alholmen och anslag för hamnvägen i Jakobstad. Nylund vill ytterligare se anslag för en lättrafikled mellan Lövö och Sandsund i Vasa vägdistrikt, för trafiksäkerhetsförbättringar av både Flygfältsvägen, regionväg 748, och stamväg 63 mellan Evijärvi och Kaustby samt anslag för en grundförbättring av landsväg 7390 mellan Lassfolk och Markby och förbindelseväg 17903 mellan Finnabba och Åvist, alla i Vasa vägdistrikt.
 
Dessutom har Håkan Nordman lämnat in en motion om anslag för grundande av en språkservicecentral i Vasa och elisabeth Nauclér en budgetmotion om översättning av kollektivavtal till svenska.
 
 
För mer information:
 
Riksdagsgruppens generalsekreterare Christian Sjöstrand, 050-599 7876
 
 
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00