Henriksson: Rättvisa i vården!

21.10.2008 kl. 09:19
Vården har varit det stora samtalsämnet i riksdagen den här veckan vid sidan om finanskrisen. Oppositionen ville fälla regeringen för att den anser att primärvården inte fungerar som den borde överallt i landet. Riksdagen gav ändå regeringen sitt förtroende med klara siffror. Dagens problem I vården kan naturligtvis inte enbart läggas dagens regering till last. Det är att göra saken alltför enkel för sig.

Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken. Det skall vara tryggt att bli sjuk i vårt land.

Alltid uppfylls ändå inte de grundlagsenliga rättigheterna.. Det är på sin plats att medge att vården inte överallt I landet fyller de krav som folket har rätt att ställa. Vi har stora kommunvisa skillnader. På många orter handlar det helt konkret om bristen på läkare. Det är I och för sig en märklig situation vi hamnat i. Det utbildas flere läkare nu än tidigare. Idag har vi 18 800 läkare I landet när de år 2005 var 18 080, alltså en ökning med 700 på tre år. Men av någon anledning lockas de inte av tjänsterna på hälsovårdscentralerna utan mer och mer av den private sektorn I synnerhet i tätorterna.

Klart är att det inte finns någon enkel lösning. Lika klart är att något måste göras. Kssr-reformen är ett led I detta, likaså den under beredning varande nya hälsovårdslagen.  För att hålla hög kvalitet i vården behövs det ändå framförallt en ordentlig satsning på personalen - både på läkare, sjukskötare och annan personal. Det handlar om vidareutbildning och tillräckligt med personal. Det handlar om att se till att arbetstiderna är tillräckligt flexibla, så att det också går att kombinera vårdyrket med familjelivet. Alltför många läkare belastas idag av tunga jourer. Obesatta läkartjänster ökar lätt jourbördan för de övriga, och gör läkararbetet på hälsocentralen mindre attraktivt. Därför måste hälsovårdscentralernas status höjas! Bara så kan tillgången på läkare och övrig personal inom primärvården tryggas och därigenom också skolhälsovårdens behov av årliga läkarundersökningar.

Kommunen har ett stort ansvar då det gäller invånarnas rätt till god vård. Därför är det viktigt att du röstar i kommunalvalet. En röst på Sfp är en röst för en god vård på såväl svenska som finska i din kommun.

Anna-Maja Henriksson

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35