Henriksson: Ett nytt blad vändes i världshistorien

07.11.2008 kl. 14:28
Barack Obama har gjort världshistoria genom att bli USA:s första mörka president. Hans budskap till folket om förändring gick hem. Hans sätt att tala, att bemöta sina väljare, hans utstrålning, engagemang och starka vilja att föra sitt land framåt och ändra saker till det bättre fick amerikanarna på fötter.

Det känns som ett stort steg, ja som en seger för hela mänskligheten att hudfärgen inte avgjorde valet. Mänskan och personligheten fick vara det centrala. Tankarna går till Martin Luther King och hans tal "I have a dream today" på 1960-talet. Nu drygt 40 år senare har hans dröm gått i uppfyllelse.

Klart är att Obama och hans stab kommer att ha svåra tider framför sig. Den ekonomiska krisen som just nu härjar, är djupare än någon amerikansk president i modern tid skådat. Därför kommer utmaningarna på hemmaplan att vara gigantiska. På utrikespolitikens område blir det knappast heller någon smekmånad. Det går inte att avsäga sig arvet efter president Bush, utan det
måste hanteras. Obama kommer säkerligen inom en rätt så kort tid att upptäcka, för att använda tidigare partiordförande Ole Norrbacks ord, att "det är roligare att bli än att vara".

Under veckan har det också kommit dåliga nyheter om Metsä-Botnias fabrik i Kaskö. Farhågorna som fanns då Stora-Ensos fabrik i Kemijärvi lades ner om att detta bara är början, börjar nu besannas. Nedläggningen av UPM:s fabriker i Valkeakoski och Kajana är ytterligare ett bevis härpå.

Vad gäller Kaskö fabriken skall vi hoppas att man ännu skulle hitta lösningar som kunde trygga dess fortsatta existens. I annat fall är läget helt klart det att statsmakten, precis som då det gäller de andra orter där pappersfabriker lagts ner, måste dra sitt strå till stacken. Österbottens Förbund agerade i veckan helt rätt då man omedelbart yrkade på status som plötsligt strukturområde för Sydösterbotten. Minister Pekkarinens resonemang om att arbetslösheten inte är tillräckligt hög i Kaskö håller inte. Statens åtgärder måste kunna verka preventivt, så att områden och orter inte drabbas hårdare än nödvändigt.

Anna-Maja Henriksson
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00