Wideroos: Snåla vindar på arbetsmarknaden

14.11.2008 kl. 13:32
"Ensam är inte stark" är ett ordspråk det gäller att ta vara på i vår region just nu. Det blåser snåla vindar på arbetsmarknaden och vi måste bereda oss på en ny situation. Arbetslöshetsprocenten har länge varit låg i vår region, speciellt i Närpes. Vi vet nu vad som är på gång inom skogsindustrin och konsekvenserna kommer att märkas också i våra kommuner. Vi skall inte måla upp en katastrof, men nog vara realistiska och allvarligt fundera över den uppkomna situationen. Det gäller att hålla ihop och fundera ut lösningarna tillsammans.

Staten har möjligheter att hjälpa - det finns strukturomvandlingspengar, det finns pengar för omskolning o.s.v. Men allt detta kräver att vi har egna idéer och förslag. Onsdagens möte i Kaskö var mycket viktigt, på plats fanns de viktigaste statliga myndigheterna, landskapsförbunden och kommunerna. Där togs det första steget för att möta det som komma skall och vi skall givetvis ta vara på alla de möjligheter som finns. Samtidigt kan vi inte förvänta oss att allting serveras oss på bricka.

Nu gäller det att ha egna idéer, att fundera över regionens framtid, att fundera över kommunernas roll speciellt under en lågkonjunktur och inte minst att hitta olika sätt att ta till vara den kunskap som trots allt finns i våra kommuner. Det finns mycket kunskap bland företagare och arbetstagare, det finns säkert idéer också. Tanken på att starta ett utvecklingsbolag för näringslivet är bra. Det gäller att samla det lokala näringslivet, kommunerna och staten till en gemensam aktion. Kommunernas roll kommer att vara central och nivån och kvaliteten på samarbetet avgörande för regionens framtid.

Ulla-Maj Wideroos

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30