Wideroos: Turbulent förra vecka

09.12.2008 kl. 09:48
Förra veckan var turbulent - det har hänt mycket i rask takt. Stora politiska frågor med konsekvenser långt in i framtiden är på agendan. Kampen mellan Vasa och Seinäjoki som placeringsort för den s.k. Ely9 visar med all önskvärd tydlighet vad det till syvende och sist handlar om: partipolitik! Och centerpolitik.
Men det visar också hur litet stöd Vasa har i de stora partierna. Varför kan man bara fråga sig. Vasa har givetvis alla sakargument på sin sida, men det tycks inte väga speciellt mycket när centerpartiet drar hemåt. Det finns nämligen annat man kan placera i Seinäjoki än just det som finns i Vasa. Seinäjoki har redan fått landsbygdsverket och det finns garanterat annat att utlokalisera från Helsingfors ännu.
Men nej! Nu har Centerpartiet med minister Kiviniemi i spetsen bestämt sig och de flesta andra finner sig i det. Det är jobbigt att stå ensam på barrikaderna och det är så det känns just nu. Men skam den som ger sig. Svenska riksdagsgruppen har två gånger denna vecka bett statsministern komma och diskutera med oss - redan det är rätt ovanligt. Minister Kiviniemi kom också och även om besluten står fast kunde vi göra en del klarlägganden. Ingen som nu arbetar i Vasa på Miljöcentralen och Vägverket behöver flytta till Seinäjoki - förutom cheferna. En överföring av tjänster sker i samband med att någon går i pension - också det besvärligt eftersom det naturligtvis sker en sakta nedtrappning av verksamheterna i Vasa. Minister Kiviniemi räknade med att ungefär hälften av arbetsplatserna på sikt flyttas från Vasa till Seinäjoki.
Beträffande Karleby har minister Kiviniemi en klar egen åsikt - Mellersta Österbottens Förbund inklusive Karleby skall föras norrut, men medgav att beslutet ännu inte är fattat utan att avgörandet sker under våren efter en omfattande utlåtanderunda. Än finns alltså chansen att hålla ihop Österbotten. Men det är klart att det nu behövs en lång rad utlåtanden till stöd för en orientering söderut. Kampen går alltså vidare även om det känns som en tung uppförsbacke just nu.

Ulla-Maj Wideroos

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00