Nylund: Kompromissen tolkades olika

09.12.2008 kl. 09:50
Ministergruppen för förvaltning och regional utveckling, Halke, enades under onsdagens möte om en kompromiss gällande den framtida organiseringen av närings-, trafik- och miljöcentralen, ELY9. Efterspelet efter ministergruppens möte var minst sagt kaotisk. Innehållet i kompromissen tolkades och marknadsfördes på helt olika sätt av ministergruppens ordförande, kommunminister Mari Kiviniemi, och de övriga ministrarna i arbetsgruppen. Medieutspelet blev därefter.

Alla de sakargument som hade lagts fram, och som stödde Vasa, föll för döva öron. Partipolitiken talade och Centerpartiet bestämde att Seinäjoki skall utvecklas till huvudort. Enligt kommunminister Mari Kiviniemis uttalanden efter Halke-mötet skulle största delen av verksamheten inom nuvarande vägdistriktet ELY9 sakta men säkert flyttas till Seinäjoki. Både vi och övriga hade en helt annan uppfattning om vad som överenskommits, och reagerade förstås starkt. Både statsministern och minister Kiviniemi besökte svenska riksdagsgruppen på torsdag, och minister Kiviniemi bekräftade där att tvångsförflyttningen endast gäller miljöcentralens och vägdistriktets chefer. De anställda behöver inte flytta, men på sikt i samband med pensioneringar och förändringar kommer omkring hälften av tjänsterna att försvinna från Vasa till Seinäjoki, meddelade Kiviniemi. Det är nu livsviktigt att alla parter i fråga fortsätter kämpa så som hittills för att verksamheterna hålls kvar i Österbotten.

Vad gäller orienteringen av Mellersta Österbottens förbund låter beslutet vänta sig. Med tanke på att Karleby och Jakobstad utgör ett pendlingsområde vore det självklara beslutet en orientering söderut, vilket också är Karleby stads första alternativ. Minister Kiviniemi har en klar åsikt och anser att Mellersta Österbottens förbunds utlåtande ska följas och att MÖF skall orientera sig norrut. Regeringen kommer för sin del att fatta beslutet på våren efter en omfattande utlåtanderunda där både alternativet med orientering norrut  och det betydligt mera naturliga alternativet med orientering söderut finns med. Nu ges lokala och regionala viljor möjlighet att uttrycka sin önskan om Mellersta Österbottens förbunds orientering norrut eller söderut. Jag är övertygad om att minister Kiviniemi kommer att överösas med utlåtanden som stöder en orientering söderut. Striden fortsätter och nu måste alla tillsammans aktivera sig för att hålla ihop Österbotten och verka för att det svenska språket i Finland får fortleva.

Mats Nylund
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00