Nylund: Kompromissen tolkades olika

09.12.2008 kl. 09:50
Ministergruppen för förvaltning och regional utveckling, Halke, enades under onsdagens möte om en kompromiss gällande den framtida organiseringen av närings-, trafik- och miljöcentralen, ELY9. Efterspelet efter ministergruppens möte var minst sagt kaotisk. Innehållet i kompromissen tolkades och marknadsfördes på helt olika sätt av ministergruppens ordförande, kommunminister Mari Kiviniemi, och de övriga ministrarna i arbetsgruppen. Medieutspelet blev därefter.

Alla de sakargument som hade lagts fram, och som stödde Vasa, föll för döva öron. Partipolitiken talade och Centerpartiet bestämde att Seinäjoki skall utvecklas till huvudort. Enligt kommunminister Mari Kiviniemis uttalanden efter Halke-mötet skulle största delen av verksamheten inom nuvarande vägdistriktet ELY9 sakta men säkert flyttas till Seinäjoki. Både vi och övriga hade en helt annan uppfattning om vad som överenskommits, och reagerade förstås starkt. Både statsministern och minister Kiviniemi besökte svenska riksdagsgruppen på torsdag, och minister Kiviniemi bekräftade där att tvångsförflyttningen endast gäller miljöcentralens och vägdistriktets chefer. De anställda behöver inte flytta, men på sikt i samband med pensioneringar och förändringar kommer omkring hälften av tjänsterna att försvinna från Vasa till Seinäjoki, meddelade Kiviniemi. Det är nu livsviktigt att alla parter i fråga fortsätter kämpa så som hittills för att verksamheterna hålls kvar i Österbotten.

Vad gäller orienteringen av Mellersta Österbottens förbund låter beslutet vänta sig. Med tanke på att Karleby och Jakobstad utgör ett pendlingsområde vore det självklara beslutet en orientering söderut, vilket också är Karleby stads första alternativ. Minister Kiviniemi har en klar åsikt och anser att Mellersta Österbottens förbunds utlåtande ska följas och att MÖF skall orientera sig norrut. Regeringen kommer för sin del att fatta beslutet på våren efter en omfattande utlåtanderunda där både alternativet med orientering norrut  och det betydligt mera naturliga alternativet med orientering söderut finns med. Nu ges lokala och regionala viljor möjlighet att uttrycka sin önskan om Mellersta Österbottens förbunds orientering norrut eller söderut. Jag är övertygad om att minister Kiviniemi kommer att överösas med utlåtanden som stöder en orientering söderut. Striden fortsätter och nu måste alla tillsammans aktivera sig för att hålla ihop Österbotten och verka för att det svenska språket i Finland får fortleva.

Mats Nylund
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55