Nylund: Kompromissen tolkades olika

09.12.2008 kl. 09:50
Ministergruppen för förvaltning och regional utveckling, Halke, enades under onsdagens möte om en kompromiss gällande den framtida organiseringen av närings-, trafik- och miljöcentralen, ELY9. Efterspelet efter ministergruppens möte var minst sagt kaotisk. Innehållet i kompromissen tolkades och marknadsfördes på helt olika sätt av ministergruppens ordförande, kommunminister Mari Kiviniemi, och de övriga ministrarna i arbetsgruppen. Medieutspelet blev därefter.

Alla de sakargument som hade lagts fram, och som stödde Vasa, föll för döva öron. Partipolitiken talade och Centerpartiet bestämde att Seinäjoki skall utvecklas till huvudort. Enligt kommunminister Mari Kiviniemis uttalanden efter Halke-mötet skulle största delen av verksamheten inom nuvarande vägdistriktet ELY9 sakta men säkert flyttas till Seinäjoki. Både vi och övriga hade en helt annan uppfattning om vad som överenskommits, och reagerade förstås starkt. Både statsministern och minister Kiviniemi besökte svenska riksdagsgruppen på torsdag, och minister Kiviniemi bekräftade där att tvångsförflyttningen endast gäller miljöcentralens och vägdistriktets chefer. De anställda behöver inte flytta, men på sikt i samband med pensioneringar och förändringar kommer omkring hälften av tjänsterna att försvinna från Vasa till Seinäjoki, meddelade Kiviniemi. Det är nu livsviktigt att alla parter i fråga fortsätter kämpa så som hittills för att verksamheterna hålls kvar i Österbotten.

Vad gäller orienteringen av Mellersta Österbottens förbund låter beslutet vänta sig. Med tanke på att Karleby och Jakobstad utgör ett pendlingsområde vore det självklara beslutet en orientering söderut, vilket också är Karleby stads första alternativ. Minister Kiviniemi har en klar åsikt och anser att Mellersta Österbottens förbunds utlåtande ska följas och att MÖF skall orientera sig norrut. Regeringen kommer för sin del att fatta beslutet på våren efter en omfattande utlåtanderunda där både alternativet med orientering norrut  och det betydligt mera naturliga alternativet med orientering söderut finns med. Nu ges lokala och regionala viljor möjlighet att uttrycka sin önskan om Mellersta Österbottens förbunds orientering norrut eller söderut. Jag är övertygad om att minister Kiviniemi kommer att överösas med utlåtanden som stöder en orientering söderut. Striden fortsätter och nu måste alla tillsammans aktivera sig för att hålla ihop Österbotten och verka för att det svenska språket i Finland får fortleva.

Mats Nylund
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30