Wideroos: Svåra tider väntar

12.01.2009 kl. 11:00
Det är länge sedan vi börjat ett nytt år under så osäkra tecken som just nu. Det enda säkra är väl att det är svåra tider som väntar oss och att det samma gäller i nästan hela världen. Det gör också att det inte är alldeles enkelt att påverka det som sker. Men för den skull kan ju regering och riksdag inte sitta med armarna i kors, trots att riksdagen ännu inte inlett sin vårsession. Men regeringen agerar och kommer ännu denna månad med ett stimulanspaket. Det är bra. Det måste finnas en beredskap att agera relativt snabbt och göra det som står i regeringens makt att göra.

Och då handlar det om att stimulera för att hjälpa till med sysselsättningen. Det finns en hel färdiga planer som nu går att verkställa. Närmast gäller det vägprojekt och annat byggande som är planerat till längre fram i tiden, men som nu säkert kan tidigareläggas. Men det handlar säkert också om att skapa ekonomiska garantier för att näringslivet skall kunna fungera. Kommunerna kan också ta sig en roll i detta sammanhang. Det finns i alla kommuner en hel del planer på både renoveringar och nybyggande som kan tidigareläggas. För att stimulera detta kunde en del av regeringens stimulansprogram innehålla öronmärkta extra pengar till kommunerna. Det finns garanterat åldringshem som behöver renoveras, samma sak gäller mögelskolor. Och det finns kommuner som ha planer på en del nybyggande.

Genom att ge kommunerna extra pengar för detta kan man få en sysselsättande effekt. Men det är viktigt att pengarna är öronmärkta och inte går in i kommunernas allmänna kassa. På det här sättet kan både stat och kommun hjälpas år i en situation som är ytterst besvärlig. De här jobben skall ändå göras och då kan man med fördel göra dem i en situation när vi uppenbarligen får problem med sysselsättningen.

Jag hade i veckan också möjlighet att vara med på en del uppvaktningar som massrörelsen Genklang från Kaskö gjorde i Helsingfors. Det är klart att det finns en del beredskap på arbets- och näringslivsministeriet att stöda nya tankar i Kaskö. Men det gäller att få dem konkretiserade så att det finns aktörer som förverkligar och också satsar egna pengar. Investeringsbidrag utlovades inte, men däremot mot nog pengar för utredningsarbete. Till detta finns det skäl att återkomma. I detta sammanhang är det ändå skäl att påpeka att väldigt mycket hänger på oss själva i denna region. De tre städerna kan tillsammans med det lokala näringslivet och utomstående krafter åstadkomma ett starkt utvecklingsbolag om man så vill. Frågan är om man vill!

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om ungas framtid            

Gruppanförande hållet av ledamot Henrik Wickström.
21.11.2023 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om beredskap i EU:s stridsgrupp 1.1.–30.6.2024

Gruppanförande hållet av ledamot Eva Biaudet.
15.11.2023 kl. 15:08

Interpellation om social- och hälsovården

Gruppanförande, hållet av ledamot Henrik Wickström.
18.10.2023 kl. 15:00

Remissdebatt om budgetpropositionen för 2024   

Gruppanförande hållet av riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson.
10.10.2023 kl. 13:00

Statsrådets meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och ickediskriminering i det finländska samhället

Gruppanförande hållet av gruppordförande Otto Andersson.
06.09.2023 kl. 15:00

Regeringen Orpos regeringsprogram

Gruppanförande, Otto Andersson, Svenska riksdagsgruppen 21.6.2023
21.06.2023 kl. 14:00

Svar till regeringssonderare Orpo

18.04.2023 kl. 12:16