Lindra laxfiskebegränsningarna!

24.04.2009 kl. 13:00
Svenska riksdagsgruppen anser att begränsningarna i laxfisket måste lindras. Statsrådet förnyade våren 2008 förordningen om laxfisket. I och med den nya regleringen begränsades igen en gång yrkesfiskarnas möjlighet att utöva sin näring.
 
Till beslutet fogades också ett antal klämmar, vilka bland annat förutsatte att om naturlaxstammarnas tillstånd, den utplanterade laxstammens utveckling eller de positiva effekterna av förbudet mot drivgarnsfiske förordar en lindring av begränsningarna i kustfisket, skall regeringen skrida till åtgärder. Det konstaterades också att regeringen strävar till att trygga fiskenäringens fortbestånd och att det utförs en socioekonomisk utredning över laxfisket.
Den färska information som forskningen gett om laxbeståndens tillstånd är tydlig. Yngelproduktionen och fångsten speciellt i Torne älv är rekordstor. Överlevnaden i havet har förbättrats och effekterna av drivgarnsfiskeförbudet kommer att synas till fullo under de kommande åren. Allt mera lax kommer till vår kust och till älvarna i Bottniska viken.
Den socioekonomiska utredning som Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet utfört visar dels att laxens betydelse för yrkesfisket Bottniska viken är betydande och dels att yrkesfiskets ekonomiska effekter är större än fritidsfiskets betydelse i norra Finland. Yrkesfisket ger sysselsättning och kringeffekter i kustregionerna. Framförallt ger yrkesfisket våra konsumenter ett inhemskt alternativ då de köper hälsosam fisk i affärerna.
Svenska riksdagsgruppen förutsätter att jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila tar laxfiskeförordningen till ny behandling såsom forskningsresultaten och regeringens tidigare beslut förutsätter och att laxfiskebegränsningarna lindras. Fisket kunde i ett första skede tidigareläggas med två veckor och på sikt kunde yrkesfiskarna tillåtas använda ett begränsat antal redskap utan tidsmässiga begränsningar. Svenska riksdagsgruppen anser att åtgärder för näringens fortbestånd måste tas omedelbart.
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30