Tillgång till bredband på lika villkor ett måste

26.11.2009 kl. 12:50
Svenska folkpartiets landsbygdspolitiska utskott anser att målsättningarna i lagen om byggande av bredband på landsbygden är mycket bra och efterlängtade. Utskottet efterlyser beredskap från regeringens och kommunikationsministeriets sida att utreda, utvärdera och ifall behov finns ompröva verkställandet av lagen.

– Lagen har en oerhörd betydelse för verksamhetsförutsättningarna på landsbygden, framhåller utskottets ordförande, riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP). Dock befarar utskottet att de goda målsättningarna inte kommer att kunna uppnås.

Utskottet anser att lagen som sådan ger mer att önska när det gäller byggandet av ett öppet och heltäckande stomnät. Ordförande befarar att de privata aktörerna inte kommer att bygga ut nätet i den omfattning som regeringen nu räknar med. Utskottet poängterar också att kostnaderna för de två sista kilometrarna, från stomnätet till slutanvändaren, kan bli mycket dyra för de enskilda hushållen. Regeringen räknar med att denna kostnad är i snitt 3000 euro. – Blir kostnaderna för de två sista kilometrarna mycket hög ställer det befolkningen i en ojämlik situation, påpekar Blomqvist och tillägger att alla medborgare bör få tillgång till bredband på lika villkor.

– Regeringen och kommunikationsministeriet måste i det praktiska genomförandet visa att de menar allvar när det gäller bredbandsbyggandet på landsbygden, konstaterar Blomqvist.

Tilläggsuppgifter: Thomas Blomqvist, SFP: 050 512 1776

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35