Vision om Porkalaregionen

05.02.2010 kl. 12:30
Svenska riksdagsgruppen ser många fördelar med en ny Porkalakommun, bestående av nuvarande Ingå, Kyrkslätt och Sjundeå.

Gruppen besökte i tisdags regionen och träffade förtroendevalda i de berörda och närliggande kommunerna. På mötet visade det sig att ett brett samförstånd rådde om att det inte minst från svensk synpunkt sett vore förnuftigt att de tre kommunerna på frivillig väg går samman.

Svenska riksdagsgruppen betonar att en förändring av kommunstrukturen inte bör initieras uppifrån, utan bör utgå från kommunernas egen fria vilja och självbestämmanderätt. Kommunerna gör dock klokt i att beakta att nuläget kan komma att förändras under nästa valperiod. Porkalaregionen bör kunna hävda sig som en självständig och naturlig helhet i västra Nyland, som inte bör splittras. Sjundeå befinner sig i en nyckelposition i processen, som ett kitt mellan Ingå och Kyrkslätt.

Kyrkslätts befolkningsunderlag räcker i och för sig till för att med nuvarande rekommendationer fortsätta som en självständig kommun, men en förstärkning av underlaget skulle uppfylla eventuella höjda krav efter 2012. Svenska riksdagsgruppen uppmuntrar därför de förtroendevalda i regionen att diskutera visionen om en Porkala kommun, bestående av Ingå, Kyrkslätt och Sjundeå. För Ingås del finns också möjligheten med en anslutning till Raseborg.

Raseborg och ett eventuellt framtida Porkala har i varje händelse ett gemensamt intresse att som tvåspråkiga regioner slå vakt om infrastrukturen i västra Nyland, börjande med kustbanan och stamväg 51. Också det talar för en konsolidering av Porkalaregionen som en stark kommunal enhet.
 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00