Muntlig fråga om Camp Ashraf i Irak

26.03.2010 kl. 09:20

Fru talman! Den Iranska oppositionen har besökt Finland och lyft upp den svåra situationen i det Iranska flyktinglägret Camp Ashraf i Irak, som attackerades i juli 2009 av Irakiska säkerhetsstyrkor. 11 flyktingar dog och över 200 skadades i attacken. Oppositionen har vädjat till ett flertal instanser om insatser för att öka den internationella övervakningen av säkerheten i flyktinglägret.
Unami, FN:s representation i Irak, har uttryckt sin oro för säkerhetsläget i lägret och krävt att flyktningarna i Ashraf ska behandlas enligt Genèvekonventionernas bestämmelser. Också EU har påpekat detta i en resolution, och en majoritet av ledamöterna i Finlands riksdag har skrivit under en vädjan till regeringen om att arbeta för att öka säkerheten i Camp Ashraf i samarbete med FN.

Så min fråga är: Vilka åtagärder kommer regeringen att vidta för att förbättra flyktingarnas säkerhet i Camp Ashraf?

Utrikesministers svar: Ärade talman! I denna fråga jobbar vi via EU och vi har två spår som vi följer. Det ena är förhandlingarna som vi har i de så kallade kärnfrågorna, och det andra har just att göra med mänskliga rättigheter, flyktingfrågan och så vidare.


Som ni vet är förhandlingarna just nu mycket svåra med Iran och vi har diskuterat sanktioner. Vi jobbar på de här sanktionerna först via FN. Om det inte lyckas kommer vi att göra dem från EU:s sida. I det här helhetspaketet jobbar vi med den här flyktinglägerfrågan samtidigt, men vi gör det här, för att ge ett direkt svar, via Europeiska unionen.

(andra ledamöter bad om ordet och ville delta i diskussionen)


Toinen varapuhemies: Ikävä kyllä aikataulusyistä emme ehdi ottaa lisäkysymyksiä. Kysymys on loppuun käsitelty.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00