Nauclér i Bryssel och diskutera om EU:s planerade utrikesenhet

04.06.2010 kl. 13:10
De nationella parlamenten stöder ett raskt upprättande av en utrikesenhet för EU



På onsdagen 2.6.2010 deltog riksdagens utrikesutskottsmedlemmar Elisabeth Nauclér och Johannes Koskinen i ett hörande av de nationella parlamenten i Bryssel. Mötet organiserades av Europaparlamentets utrikesutskott och temat var den europeiska utrikesförvaltningen. Grundandet av en Europeisk utrikesenhet har sina rötter i Lissabonfördraget, och för tillfället förbereds institutionen i samarbete mellan rådet, kommissionen, Europaparlamentet och EU:s utrikesminister Catherine Ashton.

 

Representanter från de nationella parlamenten poängterade att det var viktigt att EU har en sammanhängande utrikespolitik samt en stark global roll. Det fanns klart stöd för ett snabbt beslut om den nya utrikesenheten för EU, likaså betonade de nationella parlamenten att deras demokratiska roll som övervakare kvarstår. I sitt anförande betonade Koskinen att medborgarna bör tas i beaktande i planeringen av den nya enheten. Att bygga ett "medborgarnas Europa" är viktigt, sade han. Elisabeth Nauclér lyfter fram betydelsen av den geografiska balansen i rekryteringen till EU:s utrikesförvaltning. Därefter påpekade Nauclér att det är viktigt att det finns sakkunskap om de mänskliga rättigheterna och att EU behöver stärka den civila och militära krishanteringen för att kunna medverka i internationella fredsbevarande operationer.

 

Planeringsarbetet skall slutföras under sommaren 2010. Enligt Ashtons rådgivare, Poul Skytte Christoffersen har enheten som mål att fungera så öppet son möjligt, genom att bl.a. förmedla information till EU:s medlemsstater.
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationen om regeringens öppenhet

13.05.2003 kl. 01:59

Gruppanförande om regeringsprogrammet

23.04.2003 kl. 00:00

Responsdebatt om framtidsredogörelsen

08.01.2003 kl. 00:00

Den nya grundlagens funktionsduglighet

07.01.2003 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om den grå ekonomin

27.11.2002 kl. 00:00