Nauclér i Bryssel och diskutera om EU:s planerade utrikesenhet

04.06.2010 kl. 13:10
De nationella parlamenten stöder ett raskt upprättande av en utrikesenhet för EU



På onsdagen 2.6.2010 deltog riksdagens utrikesutskottsmedlemmar Elisabeth Nauclér och Johannes Koskinen i ett hörande av de nationella parlamenten i Bryssel. Mötet organiserades av Europaparlamentets utrikesutskott och temat var den europeiska utrikesförvaltningen. Grundandet av en Europeisk utrikesenhet har sina rötter i Lissabonfördraget, och för tillfället förbereds institutionen i samarbete mellan rådet, kommissionen, Europaparlamentet och EU:s utrikesminister Catherine Ashton.

 

Representanter från de nationella parlamenten poängterade att det var viktigt att EU har en sammanhängande utrikespolitik samt en stark global roll. Det fanns klart stöd för ett snabbt beslut om den nya utrikesenheten för EU, likaså betonade de nationella parlamenten att deras demokratiska roll som övervakare kvarstår. I sitt anförande betonade Koskinen att medborgarna bör tas i beaktande i planeringen av den nya enheten. Att bygga ett "medborgarnas Europa" är viktigt, sade han. Elisabeth Nauclér lyfter fram betydelsen av den geografiska balansen i rekryteringen till EU:s utrikesförvaltning. Därefter påpekade Nauclér att det är viktigt att det finns sakkunskap om de mänskliga rättigheterna och att EU behöver stärka den civila och militära krishanteringen för att kunna medverka i internationella fredsbevarande operationer.

 

Planeringsarbetet skall slutföras under sommaren 2010. Enligt Ashtons rådgivare, Poul Skytte Christoffersen har enheten som mål att fungera så öppet son möjligt, genom att bl.a. förmedla information till EU:s medlemsstater.
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25