Nauclér kräver mera djup i SPF:s utrikespolitik

14.06.2010 kl. 14:20

Sfp, Tammerfors 12 juni 2010

 

 

Kära Sfp:are. För det första vill jag säga hur glad jag är att ni förlagt partidagen till Tammerfors. Det är skönt att vara hemma sa Steffi, och här började jag mitt liv i Finland genom att läsa finska på sommaruniversitet. Som mariehamnare känner man sig hemma, Tammerfors domkyrka har ritats av samma arkitekt som Mariehamns kyrka, ålänningen Lars Sonck, och även den som kommer från Finström på Åland känner sig hemma kyrkans för torn på kyrkan är en kopia av Finströms kyrktorn, kyrkan där Soncks far var präst.

 

Jag representerar alltså Åland i riksdagen, och samarbetar med sfp i svenska riksdagsgruppen, där känner jag mig också hemma. Det har sagts här att språket är centralt för sfp, det gäller naturligtvis också för ålänningarna, men det har också talats om partiets värdegrunder, om att partiet måste profilera sig på det allmänpolitiska planet, och hit hör utrikespolitiken. Ålands autonomi och ställning som minoritet är en del av Finlands brand och att Sfp i Kasnäsmanifestet klart uttalar sitt stöd för Ålands självstyrelse är viktigt.

 

Men jag tänkte inte tala om det som är hemma utan det som är borta. Sfp har ett utrikespolitiskt arv att förvalta, och det är viktigt att ha en klar strategi och ett tydligt budskap. Det räcker inte bara att ta ställning till ett NATO-inträde eller storleken på Finlands Afghanistaninsatser. Sfp borde diskutera andra internationella frågor mer på djupet. Hur skall t.ex FN resolutionen 1325 genomföras i praktiken t.ex. stärkande av kvinnornas roll som konfliktlösare, vilka insatser krävs? Hur skall Finlands biståndsmål kunna uppnås? Finlands kandidatur till FN:s säkerhetsråd, hur skall vi uppnå det målet. Vår politik i Afrika hur skall den utvecklas, vilka områden skall vi satsa på, hur skall vi utveckla de civila krishanteringsinsatserna. Hur många kan svara på vad Sfp:s svar på de här frågorna är? Sfp borde som det trovärdiga parti man är ha en tydlig och klar utrikespolitik linje som skulle intressera nya väljargrupper. Anledningen till att just jag tar upp det här är att jag är svenska riksdagsgruppens representant i utrikesutskottet och i OSSE och därför engagerar mig mycket i de här frågorna och här tror jag att vi har mycket kvar att göra.

 

Här idag finns bara två motioner med utrikespolitiskt innehåll, en om Kina och Tibet. Jag lämnade förövrigt in ett skriftligt spörsmål om Finlands och EU:s roll i Tibetfrågan nu i veckan, eftersom jag anser att Finland har ett särskilt ansvar. Dalai Lama eftersträvar autonomi och har intresserat sig för ålandslösningen. Att det bara finns två motioner med utrikespolitiskt innehåll beror inte på att det inte finns olösta utrikespolitiska frågor.

 

Bästa Sfp:are, det är viktigt att stå upp för principerna här hemma, men också internationellt om man skall vara ett riktigt regeringsparti.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00