Gestrin gläder sig över miljöutskottets beslut

15.06.2010 kl. 13:00
"Jag är glad över att miljöutskottet, som jag själv är medlem i, idag beslöt föreslå för ekonomiutskottet en förkastning av båda kärnkraftsansökningarna" säger riksdagsledamot Christina Gestrin (SFP) i ett pressmeddelande.

En utbyggnad av kärnkraften binder händerna på kommande generationer och omöjliggör en stark satsning på energieffektivering och förnybara energiformer. Kärnkraftens avfallsproblem är fortfarande olöst. Redan med ett kärnkraftverk till skulle Finland per kapita bli världens största producent av kärnkraftsavfall.

"Finland bör inte bygga ut kärnkraften i exportsyfte. Enligt prognoser som presenteras för oss i miljöutskottet skulle en ansenlig mängd elektricitet, som motsvarar produktionen vid ett kärnkraftverk, gå till export" fortsätter Gestrin. "Regeringen har inte beaktat möjligheterna och Finlands åtaganden om att effektivera energianvändningen, vilket är en stor brist i principbesluten."

Det är ansvarslöst att lämna över ansvaret för kärnkraftsavfallet till våra barn och barnbarn. Framtiden finns i förnybara energiformer. Finland kan bäst bidra till att motverka klimatförändringen genom att satsa på energieffektivitet och förnybara energiformer. Dessa teknologier kunde bli viktiga exportprodukter för finländska företag.

"Miljöutskottets signal och beslut är viktigt och bör beaktas i riksdagens fortsatta behandling av kärnkraftsansökningarna" konstaterar Christina Gestrin slutligen.
 

Pressmeddelande 15.6.2010

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55