SFP bär sitt ansvar

18.06.2010 kl. 14:55
"Det här är den krassa verkligheten, när det riktigt kör ihop så är det ändå SFP man vänder sig till! "...

 

Veckan som gått har varit politiskt händelserik. Förra helgen höll tre regeringspartier partidagar. SFP godkände det livligt debatterade Kasnäsmanifestet, som nu blev framtidsmanifestet. Centern valde ny ordförande, som samtidigt kommer att bli ny statsminister. Dessutom valde man ny partisekreterare. Samlingspartiet godkände efter omröstning en motion om att slopa det obligatoriska andra inhemska språket i grundskolan. Beslutet kommenterades redan samma dag av partiordföranden som enligt egen utsago inte kommer att föra det vidare. Därtill kommenterades beslutet av grundlagsutskottets ordförande, samlingspartisten Kimmo Sasi, som konstaterade att beslutet inte överensstämmer med bestämmelser i vår grundlag om två nationalspråk, finska och svenska.

Idag fredag när detta skrivs så har det största riksdagspartiets ordförande kallat samtliga riksdagspartiers ordförande och gruppordförande till regeringsöverläggningar. Redan på förhand står det klart att nuvarande fyra partier fortsätter förhandlingarna på lördagen. Det står också klart att regeringen Vanhanens regeringsprogram kommer att kompletteras med ett ekonomiskpolitiskt ställningstagande som tar ställning till den förändrade ekonomiska situationen med global recession och ökad arbetslöshet.

Naturligtvis kommer oppositionen att utnyttja situationen genom att kritisera regeringsprogrammet och peka på brister i den förda politiken. I bästa fall kommer de också att visa på politiska alternativ, det är oppositionens uppgift i en demokrati. Hittills har den ekonomiska politiken diskuterats rätt lite, men på finlandssvenskt håll har däremot frågan om Mellersta Österbottens orientering diskuterats desto livligare. Vanligtvis brukar de andra partierna helt riktigt framhålla att SFP inte ensamt klarar av att bevaka de svenskspråkiga intressen, men i den här frågan har man den senaste veckan varit snabb med att sätta allt ansvar på SFP. Kristdemokraterna, som verkar ha glömt att deras representant i MÖF:s landskapsstyrelse röstade för Uleåborgsalternativet och genom det bidrog till att forma landskapets åsikt, sätter plötsligt allt ansvar på SFP. Av de övriga partierna, som ofta och gärna betonar att de har svenskspråkig verksamhet, är väl de enda som har reagerat Socialdemokraterna. Också där har budskapet varit att ansvaret nu ligger på SFP.

Det här är den krassa verkligheten, när det riktigt kör ihop så är det ändå SFP man vänder sig till! Naturligtvis kommer vi att driva frågan så långt det går, men för tillfället handlar Karlebys och MÖF:s orientering betydligt mera om juridik än om politik. Vi har ett enhälligt utlåtande från riksdagens grundlagsutskott där man slår fast att det språkligt bästa alternativet måste väljas, vi har ett nästan identiskt utlåtande från justitiekansler Jaakko Jonkka, vi har presidentens protokollsanteckning när hon stadsfäste lagen om den statliga regionförvaltningen och nu har vi ytterligare ett enhälligt betänkande för en orientering söderut från den arbetsgrupp som kommunministern tillsatte efter regeringens beslut i höstas.

SFP kommer fortsättningsvis att göra sitt yttersta för att nuvarande beslut, Karleby och MÖF söderut bibehålls. För övriga partier som finner frågan viktig är arbetsfältet öppet. Ställ gärna krav på SFP men ta också ert eget ansvar!

Mats Nylund, riksdagsledamot, SFP
Publiceras i Österbottens Tidning 21.6.2010

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15