Riksdagens stora utskott höll årets första sommarmöte

06.07.2010 kl. 11:05
Riksdagens stora utskott höll årets första sommarmöte i fredags. Samtidigt höll utskottet för första gången en presskonferens och berättade om både den gångna och kommande tidens arbete.

Stora utskottet är riksdagens integrationsutskott och ansvarar för alla EU-ärenden och riksdagsledamot Elisabeth Nauclér innehar det åländska mandatet där.
I motsats till övriga riksdagsutskott arbetar stora utskottet även under sommarpausen, lagstiftningsarbetet inom EU pågår även under sommaren och ministerråden möts regelbundet på samma sätt som under sessionen. Avsikten är att Finlands ministrar som representerar på EU-nivå skall få riksdagens stöd och anvisningar även inför de möten som hålls under riksdagens sommarpaus.

Stora utskottet kallade senaste fredag för första gången till presskonferens för att berätta om utskottets verksamhet under vintern och våren samt om förberedelserna de ministerrådsmöten som hålls i juli; jordbruks- och fiskerirådsmötet samt ECOFIN-mötet

Under våren har utskottet givit utlåtanden om bland annat Europa 2020-strategin och framtiden för den gemensamma jordbrukspolitiken och under hösten kommer man att behandla flera tunga ärenden, bl.a. frågan om romerna, utvecklandet av de nya ekonomiska ramarna, nyordningen inom jordbruket och samordningen av den ekonomiska politiken.

Vid mötet den 2.7 var diskussionen särskilt livlig gällande ECOFIN-mötet om finanspolitiken där bland annat kommissionens nya redogörelse för effektiveringen av den ekonomiska samordningen skall behandlas.
Ordförande Erkki Tuomioja framhöll att finanspolitiken inte är tillräckligt utredd ännu, många frågor om stabilisering och tillväxt, en mera återhållsam finanspolitik och effektivare makroövervakning återstår att lösa. Han betonade att medlemmarna i utskottet måste vara beredda att sammanträda, också med mycket kort varsel, på grund av det ekonomiska läget i Europa, där särskilt Spanien ger orsak till oro.
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30