Positivt men till intet förpliktande svar från utrikesminister Stubb

07.07.2010 kl. 11:00
Positivt men till intet förpliktande svar från utrikesminister Stubb på Nauclérs Tibet-spörsmål

Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér har nu fått svar av utrikesminister Alexander Stubb på sitt skriftliga spörsmål om Tibetfrågan.

Minister Stubb svarade att EU stöder ett dialogbaserat samförstånd mellan Kina och Dalai Lama. Finlands regering anser det viktigt att tibetanerna skall kunna påverka utvecklingen i Tibet som berör dem själva, kulturen och religions- och mötesfriheten.
Minister Stubb betonar att relationerna till Kina hör till EU:s viktigaste strategiska partnerskap och man har EU:s strategiska partnerskap som ett centralt utvecklingsobjekt på agendan. Finland kan initiera en långsiktig handlingsstrategi för att utveckla EU:s relationer till Kina. I denna strategi bör ingå en plan för hur man kan stöda minoritetsrättigheterna i Kina.

Svaret är i och för sig positivt, men alltför lite förpliktande anser Elisabeth Nauclér. Det återstår att se om Finland verkligen tar ett sådant initiativ.
Det är också förvånande att minister Stubb inte med ett ord berör Finlands erfarenheter av Ålands självstyre och de möjligheter och erfarenheter som Ålandsexemplet erbjuder och som mycket väl kan presenteras i internationella sammanhang, trots att jag nämnde Ålandslösningen flere gånger i min fråga, påpekar Nauclér. ”Kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och Ålands landskapsregering bildades just för att Finland i sådana här sammanhang skulle kunna använda sig av de goda erfarenheterna av den konfliktlösning som Ålands självstyrelse är ett exempel på.”

Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér svarar gärna på eventuella frågor om detta, tfn 050 512 1984.
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25