Viktigt att minska underskottet

09.08.2010 kl. 14:20
Resolution från Svenska riksdagsgruppens sommarmöte 9/8 2010

Svenska riksdagsgruppen anser att det allra viktigaste i förslaget till nästa års statsbudget är att underskottet och upplåningen minskar jämfört med i år. Under nästa valperiod måste denna riktning fortsätta, med sikte på en kraftigt höjd sysselsättningsgrad, längre arbetskarriärer och balans i statsfinanserna så snart som möjligt. Vi kan inte belasta kommande generationer med en stor skuldbörda.

Regeringens politik haft social profil

Regeringens politik har haft en klart social profil, vilket syns i bland annat den nya garantipensionen och indexbindningen av många förmåner. Den sociala profilen måste fortgå. Förebyggande åtgärder är lönsamma investeringar inför framtiden. Det gäller till exempel satsningarna på att motverka arbetslösheten och utslagningen av unga.

Svenska riksdagsgruppen finner det märkligt att ministerierna och i sista hand finansministeriet negligerar sådana tillägg som riksdagen år efter år gjort i budgeten, såsom skärgårdstrafiken, ungdomspsykiatrin och vatten- och avloppsanslag. Anslagen borde givetvis ingå redan i regeringens budgetförslag, såsom riksdagen förutsatt.

Till det som bör korrigeras hör också anslagen för integrering av flyktingar och invandrare i det finländska samhället. Även resurserna för att förkorta ansökningstiderna bör stärkas.

Vidare bör studiestödet indexbindas. Undervisnings- och kulturministeriet har föreslagit en rad åtgärder för att studiestödet bättre skulle uppmuntra till systematiskt och heltidsstuderande. Till denna helhet hör en indexbindning. Bara så skulle studiestödets köpkraft upprätthållas, vilket underlättar de studerandes vardag inte minst när momsen höjs. Studiestödet riskerar annars att bli den enda förmånen som inte är indexbunden.

Om den höjda sötsaksaccisen inte ska ha bara en fiskal utan också en hälsofrämjande mission måste accisen faktiskt bygga på sockerhalten i produkterna, och inte dra hela produktgrupper över en kam. Till exempel kan inte vichy jämställas med lemonad eller fett-och sockerfri glass med egentliga sötsaker.

Regeringens prioritering av Östersjön bör synas bättre budgeten. Oljebekämpningsberedskapen i Östersjön och särskilt i Finska viken måste prioriteras, vilket bland annat betyder att oljeskyddscentret i Borgå måste få verksamhetsanslag. Övergödningsprojekten i Skärgårdshavet och reduceringsfisket bör få medel för att kunna fortsätta. Anslag borde också reserveras för en ny, större elkabel mellan Åland och riket, som även möjliggör överföring av vindkraftsel från Åland till fastlandet.

Svenska riksdagsgruppen vill i reformen av hälsovårdslagstiftningen satsa på bashälsovården och de kommunala hälsocentralerna. Centralerna är kärnan i vår folkhälsovård, och tillgången till läkare i bashälsovården bör tryggas. Inga avkall får vid upphandling av tjänster göras på kvaliteten. Kvaliteten i äldreomsorgen bör tryggas genom en särskild lagstiftning.

På sitt möte i Jakobstadsregionen stiftade Svenska riksdagsgruppen också bekantskap med värdområdet och dess behov. Med tillfredsställelse noterades att muddringen av farleden till Jakobstad får pengar i nästa års budgetförslag. På motsvarande sätt borde också den tungt trafikerade Jakobstads Hamnväg som förbinder hamnen och staden med riksvägen utan dröjsmål förbättras.

Samtidigt som elektrifieringen av järnvägen Seinäjoki-Vasa äntligen kommit igång kräver Svenska riksdagsgruppen tillräckliga anslag för banförbättringen från Seinäjoki norrut. Bennäs status som hållplats för fjärrtågen bör stärkas. De snabba tågen vinner inte många minuter på att susa förbi en station som betjänar en region med femtiotusen invånare.

Ekologiskt viktiga vatten- och avloppsledningsprojekt är i behov av höjda statliga bidrag, bland dem det regionala projektet i Jakobstadsregionen som bör få anslag nästa år.

Svenska riksdagsgruppen noterar med tillfredsställelse det interkommunala samarbetet i Jakobstadsregionen inom social- och hälsovården. Staten borde följa det goda exemplet och i det nya ämbetshuset i Jakobstad inrätta ett samservicekontor där också lantmäterifunktionen och tingsrätten integreras.

Svenska riksdagsgruppen avslutar på tisdagen årets sommarmöte i Karleby för att markera stadens samhörighet med det övriga tvåspråkiga Österbotten. Gruppen utgår från att grundlagutskottets ståndpunkt respekteras och statsrådets beslut om Karlebys orientering söderut i den statliga regionförvaltningen inte rubbas. Det handlar inte bara om Karlebysvenskarnas rätt till service på modersmålet utan också om den finska befolkningens rätt till smidig service i Karleby- och Jakobstadsregionen. Den finska befolkningen i Jakobstadsregionen får inte marginaliseras.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00