Östersjöparlamentarikernas samlas på Åland

26.08.2010 kl. 14:00
Östersjöparlamentarikerna (Baltic Sea Parliamentary Conference BSPC) sammanträder i Mariehamn den 29-31 augusti. I mötet deltar parlamentariker från länderna kring Östersjön. Östersjöparlamentarikerna leds av riksdagsledamot Christina Gestrin.

Vid mötet behandlar man förutom det parlamentariska Östersjösamarbetet också bland annat människohandel och människosmuggling, fartygstrafiken i Östersjön samt Östersjöområdets betydelse med tanke på fred och säkerhet. Även klimatförändringen och dess betydelse för Östersjöns biodiversitet kommer att tas upp.

BSPC:s ordförande är riksdagsledamot Christina Gestrin (sfp, Nordiska rådets representant). Från Finland deltar dessutom riksdagsledamöterna Kimmo Tiilikainen (c), Leena Harkimo (saml), Susanna Huovinen (sdp) och Antti Kaikkonen (c). Ålands delegation leds av lagtingsledamoten Harry Jansson (Åländsk center). Riksdagsledamot Erkki Tuomioja (sdp) deltar i konferensen som Nordiska rådets representant.

Samarbetet mellan parlamentarikerna från Östersjöstaterna syftar till att förbättra levnadsförhållandena i regionen, stärka den gemensamma identiteten, men också att agera katalysator för Östersjöstaternas regeringssamarbete.

I samarbetet deltar dels de nationella parlamenten från länderna kring Östersjön, dels regionala parlament, till exempel Karelska republikens parlament och parlamentet i delstaten Schleswig-Holstein och Ålands lagting. Också en del regionala organisationer är engagerade, bland andra Nordiska rådet och Baltiska parlamentariska församlingen. Den första konferensen ordnades i Helsingfors 1991 på Finlands initiativ.

Nästa Östersjökonferens ordnas i Helsingfors år 2011 på inbjudan av Finlands riksdag. Mellan konferenserna leds arbetet av ständiga kommittén där det ingår representanter för Nordiska rådet och Baltiska parlamentariska församlingen samt Polen, Tyskland och Ryssland. Christina Gestrin är ordförande för ständiga kommittén sedan år 2008.

Pressmeddelande 26.8.2010

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55