Grundlagen starkare än dagspolitiken!

11.09.2010 kl. 13:00

Riksdagen inledde höstsessionen i tisdags och arbetet började med en rivstart av sällan skådat slag. På morgonen konstaterade centerminister Pekkarinen att Mellersta Österbotten hör hemma söderut i regionförvaltningsreformen. Han fick genast flankstöd av minister Tölli och den politiska dragkampen kring Karlebys inriktning verkade vara över. Beslutet som fattades i november 2009 skulle inte tas upp till ny behandling i statsrådet. Det alternativ som bäst tryggar de språkliga rättigheter skulle i enlighet med grundlagsutskottets och justitiekanslerns åsikter väljas.

Det var säkert inget lätt besked för centerministrarna att ge och vi kan vara fullständigt övertygade om att de vänt varendaste sten och synat varevigaste argument i sömmarna i hopp om att hitta något som skulle ha kunnat ändra på denna inriktning. Statsminister Kiviniemi var inte beredd att ge upp så lätt och konstaterade att frågan inte ännu var avgjord. Det försatte oss i en mycket märklig situation där statsministern verkade göra ett försök att ställa sig över grundlagen. Vilken typ av demokrati skulle vi sedan ha haft? Tack och lov behövde vi aldrig söka svar på den frågan. Grundlagen var, som sig bör, starkare än dagspolitiska strömningar och några timmar senare konstaterade centerministergruppen att de förespråkar den sydliga inriktningen och att ärendet inte behöver behandlas vidare.

Förnuftet och sakargumenten segrade alltså till slut. Juridiken stod över politiken och grundlagen fungerade som vårt yttersta rättesnöre. Och vi kunde konstatera att hårt arbete lönar sig – ett arbete som visat vår entydiga linje såväl lokalt, regionalt som nationellt. En linje som också flere andra partier, påverkare, näringslivet och sakkunniga har understött. Gott så! Om det inte vore för den språkdebatt som plötsligt blossat upp i regionförvaltningens spår. Att kalla finlandssvenskarna för privilegierade, i en fråga som gäller de båda språkgruppernas jämlika behandling och lika rätt till fullgod service, är direkt oroande. Att blanda in skolsvenskan i debatten är än mer förvånande. Nej, Finland har sedan sin första grundlag varit en tvåspråkig republik. Dess båda språkgrupper har rätt till lika service på sitt modersmål – lika självklart som vi har rätt att rösta i val, rätt att yttra vår åsikt och rätt till vår egendom. Dessa grundrättigheter kan och skall vi inte på något sätt tumma på!

Ulla-Maj Wideroos
 

Ulla-Maj Wideroos

Gruppanföranden

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35