Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner för år 2011

20.09.2010 kl. 16:05
Ledamöterna av svenska riksdagsgruppen, som består av sfp:s nio riksdagskvinnor och – män samt den åländska riksdagskvinnan, har lämnat in sina ändringsförslag till statsbudgeten för år 2011. Tiden för att lämna in budgetmotionerna gick ut måndagen den 20 september kl. 12.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos har undertecknat budgetmotioner, som lämnas in av Vasa valkrets ledamöter gemensamt. Bland annat är Wideroos med om att äska 200 miljoner mera för upprätthållandet av basvägnätet samt om att föreslå 3 miljoner euro för att förbättra avsnittet Vasa-Oravais på riksväg 8. Dessutom stöder Wideroos en budgetmotion där det föreslås att 300 000 euro öronmärks för att utveckla världsnaturområdet Kvarken.

I behandlingen av 2011 års statsbudget äskar Mats Nylund bl.a. på budgetmedel till ett projekt för byggande av vatten- och avloppsmatarledningar i Jakobstad, Pedersöre och Kronoby. För att projektet, som har en stor sysselsättande verkan i regionen, ska kunna förverkligas, föreslår Nylund att 1 miljon euro tas in i nästa års budget och att 4 miljoner reserveras i kommande års budgetar. Mats Nylund föreslår också att anslagen för 4H-organisationen höjs med 500 000 euro och att 0,5 miljoner euro riktas till bekämpningen av sura sulfatjordar.

Christina Gestrin, som är känd för sitt engagemang i miljöfrågor, föreslår att 2 miljoner euro anslås för reduceringsfiske, som visat sig vara ett framgångsrikt sätt att minska på vattendragens alltför höga halter av näringsämnen. Gestrin föreslår också att anslagen för miljövårdsarbeten höjs med 5,5 miljoner euro. Gestrin, som är medlem av riksdagens finansutskott, konstaterar att riksdagen sedan tidigare är medveten om dessa ständiga finansieringsbehov och att finansutskottet flera år i rad höjt anslagen för miljövårdsarbeten. Christina Gestrin föreslår i ytterligare en budgetmotion att Helsingfors Universitet ska ges 200 000 euro för finansieringen av universitetets andel av den nya utbildningen av svenskspråkiga barnträdgårdslärare, som H:fors universitet och ÅA ska organisera tillsammans.

Mikaela Nylander har lämnat in en budgetmotion på ca 1,6 miljoner euro för att trygga skärgårdens förbindelsebåtsservice. Det här anslaget behövs för att den nuvarande servicenivån ska kunna bibehållas, anser Nylander. Mikaela Nylander vill ytterligare rikta 0,5 miljoner euro till arbetet mot kvinnovåld samt öka anslagen för metalvården med 1,5 miljoner euro.

Anna-Maja Henriksson föreslår att i statsbudgeten 2011 tas in 3,5 miljoner euro för stödande av skyddshemsverksamheten och för rehabiliteringen av missbrukarmödrar. Anna-Maja Henriksson vill också att barns och ungdomars möjligheter att få psykiatriska tjänster tryggas, och föreslår därför en ökning på 8 miljoner euro för ändamålet.

Elisabeth Nauclér har redan länge jobbat för att de allmänt bindande kollektivavtalen ska översättas till svenska och har också i år lämnat in en budgetmotion om anslag för det här ändamålet. Eftersom Åland med stöd av självstyrelselagen är enspråkigt svenskt, måste de allmänt bindande kollektivavtalen finnas på svenska för att ha verkan i landskapet, konstaterar Nauclér

För mer information: Riksdagsgruppens lagstiftningssekreterare Tina Harms, 050-5455410


 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00