Nylund: Redskap för finländsk matkultur på god väg

28.09.2010 kl. 11:10
– Vår livsmedelssäkerhet är något som vi skall vara stolta över. Den skall ändå inte omöjliggöra småskalig förädling och matföretagsamhet. Det ena omöjliggör inte det andra, poängterar Nylund...

 

Nylund: Redskap för finländsk matkultur på god väg

– I Finland ligger fokusen i matkultur traditionellt på tillgången på mat och livsmedelssäkerhet. Vi har världens bästa livsmedelssäkerhet och i jämförelse med andra länder även extremt bra försörjningsberedskap, med bland annat ett års lager av brödspannmål, framhåller riksdagsledamot Mats Nylunds (SFP), som på måndagen talade på seminariet Matriket Österbotten i Jakobstad.

– Kulturen är en allt viktigare del av den vardagliga matupplevelsen och efterfrågan på specialprodukter och genuin hantverksmat ökar hela tiden. Samtidigt ställs orimligt höga krav på den småskaliga livsmedelsförädlingen, konstaterar Nylund.

– Vår livsmedelssäkerhet är något som vi skall vara stolta över. Den skall ändå inte omöjliggöra småskalig förädling och matföretagsamhet. Det ena omöjliggör inte det andra, poängterar Nylund och tilläger att det måste skapas förutsättningar för producenter att kunna svara på konsumenternas efterfrågan.

– Det är både lagstiftarnas och myndigheternas dilemma. Jag upplever ändå att vi är på god väg mot mer gynnsamma tider. Under hösten kommer riksdagen att behandla en ny nationell matstrategi, Morgondagens mat, och för närvarande behandlas en ny speciallagstiftning som ska underlätta samarbetet i livsmedelskedjan. Båda är redskap för att vitalisera den finländska matkulturen, säger Nylund och konstaterar att goda exempel finns även att tas från Sverige.

Tilläggsinformation: Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) tfn 050-512 2191

Pressmeddelande 27.9.2010
fritt att publicera: GENAST!

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15