Villkoren för uppehållstillstånd för annan anhörig ändras inte

27.10.2010 kl. 13:00
Den migrationspolitiska ministergruppen beslöt i dag att ändringen av utlänningslagen när det gäller villkoren för uppehållstillstånd för annan anhörig inte verkställs. Om ändringen hade verkställts hade det inneburit att uppehållstillstånd oftare än i dag hade kunnat beviljas till en myndig finsk medborgares föräldrar.

Migrations- och Europaminister Astrid Thors understödde ändringen. – Ändringen fick inget understöd i regeringen. Jag betonar att det inte är möjligt att ändra tolkningen av gällande lag genom inrikesministeriets anvisning, eftersom rättspraxisen är vedertagen. Inrikesministeriet hade endast kunnat ge en ny tolkningsanvisning om en ny lag hade utfärdats, säger minister Thors. – Den ändring som vi föreslog hade ökat antalet ansökningar, men enligt vår bedömning inte väsentligt, säger ministern.

Enligt gällande lag kan uppehållstillstånd till en annan anhörig bara beviljas om parterna har för avsikt att fortsätta att leva i en sådan fast familjegemenskap som de tidigare har levt i eller om den anhöriga är fullständigt beroende av den i Finland bosatta finska medborgaren. Begreppet fullständigt beroende har tolkats mycket restriktivt och nästan inga uppehållstillstånd har beviljats på denna grund.

Ordförande för migrationspolitiska ministergruppen är migrations- och Europaminister Astrid Thors och medlemmar är utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen, inrikesminister Anne Holmlund, förvaltnings- och kommunminister Tapani Tölli, undervisningsminister Henna Virkkunen, näringsminister Mauri Pekkarinen, arbetsminister Anni Sinnemäki och omsorgsminister Paula Risikko.

Kimmo Hakonens, inrikesministeriets lagstiftningsdirektör, utlåtande om styrandet av tillämpningspraxisen av utlänningslagen (på finska).

Närmare information: specialmedarbetare Thomas Bergman 071 878 8212

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15