Utsikter över det nya året och den nya budgeten

03.12.2010 kl. 15:49
---"Tron, som sakta håller på att försvinna ur en av de mest ekologiska och naturnära näringarna som finns, måste återställas."---


Utsikter över det nya året och den nya budgeten

På torsdagen nådde regeringsgruppernas representanter i finansutskottet uppgörelse i förhandlingarna om nästa års statsbudget. Eftersom många österbottniska kommuner har varit i kontakt i frågan har jag, och övriga i svenska riksdagsgruppen, aktivt drivit frågan och nått resultat. Det finns mycket viktiga projekt som med fördel bör få komma igång och det är mycket glädjande att riksdagen nu lägger till 7 miljoner euro till statsbudgeten för att öka stödet för utbyggnaden av vatten- och avloppsnäten. Det är en verklig framgång och ett delmål i arbetet ett arbete som nu fortsätter.

Förutom vattenfrågor på land har man gett mycket fokus åt havet och dess tillstånd. Skärgårdstrafiken i Finska viken och Skärgårdshavet får 1,5 miljoner till och reduceringsfisket vid kusten av mört och braxen får 1 miljoner euro till. För att minska på fosforbelastningen i skärgården är skräpfisket en ytterst ekonomisk metod som också har sysselsättande effekt för yrkesfiskarkåren. Under de senaste åren har yrkesfisket varit hårt pressat såväl i Finland som utomlands. Det kustnära yrkesfisket tampas med osäkerhet och lönsamhetsfrågor och det är ytters positivt med satsningarna på det så kallade skräpfisket.

Tron, som sakta håller på att försvinna ur en av de mest ekologiska och naturnära näringarna som finns, måste återställas. Ibland kan man få läsa positiva nyheter om enskilda satsningar i branschen, men fiskeripolitiken måste överlag bli bättre. Vi finländare hör till dem som äter mest fisk i värden och fiskeripolitiken är en del av den matpolitik som förs mycket aktivt för tillfället. Fiskeripolitiken handlar om vad vi finländare fiskar själva eller köper och lägger på vår tallrik. Fiskeripolitiken handlar om mat, om sysselsättning och om miljö.

Det ekosystembaserade angreppssättet som man inom EU gått in för i förnyelsen av den gemensamma fiskeripolitiken är mycket bra, och att man i framtiden ska skilja mellan det småskaliga kustnära yrkesfisket och det storskaliga havsfisket är mycket efterlängtat och nödvändigt för att näringen skall fortsätta. På detta plan har vi lyckats. På hemmaplan bereds sedan 2008 totalreformen av lagen om fiske i jord- och skogsbruksministeriet och många är de frågor som väcker debatt. Inte minst handlar problematiken om yrkesfisket och fritidsfiskets ställning gentemot varandra. En konstruerad motsättning och tendenser inom andra partier finns för att börja behandla dem olika: man vill ge fritidsfiskarna rättigheter som yrkesfiskarna inte får. Det är naturligtvis ohållbart, så från grundrättslig synvinkel om vattenägande som också från ett rättviseperspektiv. Arbetet för yrkesfisket och fiskenäringens framtid fortsätter lika aktivt som förr och målet är ett lönsamt, ekologiskt hållbart och etiskt godtagbart fiske som ger finländska konsumenter en möjlighet att få njuta av färsk, hälsosam och smaklig fisk. Fisken hör också julbordet till.


Mats Nylund, riksdagsledamot för SFP och medlem i bl.a. jord- och skogsbruksutskottet.

 

Syd-Österbotten vecka 48
Riksdagskrönika


 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55