Grundlagsändringen medför inga ändringar av Ålands ställning

04.02.2011 kl. 15:16
Riksdagens grundlagsutskott fick sitt betänkande om regeringens förslag till lag om ändring av Finlands grundlag (RP 60/2010) klart på fredagsmorgonen den 4.2. Propositionen bygger på de ändringar som den så kallade Taxell kommittén framfört. Ändringarna berör bland annat presidentens befogenheter, Finlands representation inom EU och medborgarinitiativ. Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér är nöjd med utskottets betänkande.

PRESSMEDDELANDE: Grundlagsutskottet: Den aktuella grundlagsändringen medför inga ändringar av Ålands ställning

Riksdagens grundlagsutskott fick sitt betänkande om regeringens förslag till lag om ändring av Finlands grundlag (RP 60/2010) klart på fredagsmorgonen den 4.2. Propositionen bygger på de ändringar som den så kallade Taxell kommittén framställt. Ändringarna berör bland annat presidentens befogenheter, Finlands representation inom EU och medborgarinitiativ. Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér är nöjd med utskottets betänkande.

Åland nämns två gånger i texten, nämligen i diskussionen kring 1 paragrafens 3 moment (om statssicket) och 95 paragrafens 2 moment (om internationella förpliktelser).

I grundlagens 1 paragraf 3 mom. ingår nu ett omnämnande om att Finland är medlem i Europeiska unionen. Enligt propositionen är det fråga om att precisera den bestämmelse om Finlands deltagande i internationellt samarbete som togs in som en nyhet i grundlagen år 2000, så att Finlands EU-medlemskap framgår på ett allmänt plan. Det har under utskottsbehandlingen ifrågasatts om detta skulle binda Åland på något vis, men det klargörs i betänkandet att Ålands ställning regleras i självstyrelselagen och Åland kan utträda ur EU om Åland så vill.

Den andra punkten där Åland diskuterats har varit i samband med 95 paragrafens 2 moment i grundlagen som gäller godkännande, uppsägning och ikraftträdande av internationella förpliktelser samt med de föreslagna bestämmelser i dem som gäller överföring av behörighet. Enligt grundlagsutskottets betänkande påverkar inte de föreslagna ändringarna proceduren för ikraftträdandet av internationella konventioner som är i strid med självstyrelselagen för Åland, vilket betyder att förslaget inte innebär ändringar för Åland.

En reservation har gjorts till utlåtandet av Veijo Puhjo från vänster förbundet.

Grundlagsutskotetts betänkande bordläggs på tisdag och behandlas i remissdebatten på onsdag.

RP 60/2010 hittas här: http://217.71.152.52/TRIPviewer/show.asp?tunniste=RP+60/2010&base=errp&palvelin=fakta.eduskunta.fi&f=WORD&kieli=ru

Utskottets betänkande GrUB 9/2010 håller på att översättas till svenska, men dokumentet hittas på finska här: http://fakta.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/pevm_9_2010_p.shtml
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55