Uttalande från Svenska riksdagsgruppens konstituerande möte 21.4

21.04.2011 kl. 15:30
Svenska riksdagsgruppen glädjer sig över att gruppen i detta omvälvande val behöll sina tio mandat. Att gruppen behållit sin position i riksdagen har betydelse då landets tvåspråkighet och nordiska och samarbetsinriktat europeiska orientering ska tryggas och Ålands självstyrelse utvecklas.

Svenska riksdagsgruppen anser att de allmänna politiska utgångspunkterna inför den kommande valperioden är exceptionella. Sannfinländarnas seger är en utmaning för de etablerade partierna och för arbetet i både riksdag och regering. Svenska riksdagsgruppen anser att Sannfinländarna har en plikt att delta i regeringsförhandlingarna, under förutsättning att de är redo att bära ansvar också för tunga beslut.

Svenska riksdagsgruppen är för sin del beredd att delta i regeringsförhandlingarna, med ett starkt mandat av landets svenska och tvåspråkiga väljare och dem som vill slå vakt om de båda nationalspråken, om kulturell mångfald, om tolerans och respekt för alla. Det kommande regeringsprogrammet bör återspegla dessa värderingar. Gruppen förordar det största riksdagspartiets ordförande Jyrki Katainen som regeringsbildare.

På sitt konstituerande möte på skärtorsdagen återvalde Svenska riksdagsgruppen Ulla-Maj Wideroos till ordförande och Mikaela Nylander och Mats Nylund till vice ordförande. I de första sonderingarna inför regeringsbildningen representeras gruppen av sin ordförande Ulla-Maj Wideroos, partiordförande Stefan Wallin och generalsekreterare Björn Månsson.

Gruppordförande Wideroos kommer med det snaraste att sammankalla riksdagens svensk- och tvåspråkiga ledamöter, även kallade den allsvenska riksdagsgruppen, till en överläggning inför regeringsförhandlingarna om hur nationalspråkens ställning bäst kan tryggas.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00