Regeringsprogram med stark social och svensk profil

17.06.2011 kl. 20:30
18 dagars manglande resulterade i ett ansvarsfullt regeringsprogram med stark social framtoning. Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin är glad över att ett gott heltäckande resultat nu har nåtts, även om det funnits en del utmaningar på vägen.

SFP är därtill mycket nöjd över partiets två ministerportföljer i justitie- och försvarsministeriet.

- Det här regeringsprogrammet är det bästa möjliga under rådande svåra förhållanden. Med en åldrande befolkning, en krympande arbetskraft a och en starkt ökande statsskuld tvingas vi göra svåra beslut i den offentliga ekonomin. Det kommer att bli en tuff valperiod, säger Wallin.

SFP konstaterar med stor tillfredsställelse att regeringsprogrammet innehåller tydliga markeringar för utvecklandet av landets tvåspråkighet i enlighet med Ahtisaarigruppens förslag. Nu ska en långsiktig språkstrategi för landets bägge nationalspråk göras upp under statsministerns ledning. Konkreta handlingsåtgärder ska dessutom utarbetas under valperioden. Skrivningarna innebär ett positivt trendbrott för svenskan i Finland.

En arbetsplats är det bästa socialskyddet. Programmet skapar förutsättningar för tillväxt och sysselsättning. Det är viktigt att inkomstbeskattningen kan bibehållas på nuvarande nivå. Vi skall sporras till arbete och inte till sysslolöshet.

SFP är nöjd över att kampen mot den gråa ekonomin lyfts upp som en spjutspets i regeringens kommande verksamhet.

Det övergripande temat för regeringsperioden är motarbetande av utslagning, fattigdom och hälsoproblem. SFP gläds åt att regeringen satsar stort, 800 miljoner euro, på de mest utsatta grupperna i samhället. Höjningen av basskyddet har en inriktning på bostadsstödet och utkomststödet som får en öronmärkning för ensamförsörjare.

- Äldreomsorgslagen ska genomföras, med detta startar vi en av de viktigaste och mest omfattande lagstiftningsreformerna på länge. Dessutom fortsätter arbetet för att förbättra jämställdheten. Bland annat är målet att fortsätter arbetet med ett likalönsprogram med målet att minska klyftan till högst 15 procent år 2015, säger Wallin.

Regeringen förbinder sig vid att utveckla samernas kulturautonomi och vill effektivera kampen mot rasism och hatbrott. För SFP är det centralt att regeringen står upp mot diskriminering och hat mot minoriteter.

Regeringen prioriterar integration av invandrare och arbetet som inletts förra regeringsperioden under SFPs ledning får en fortsättning. Det baserar sig på den nya lagen om främjande av integration och på det intentionsavtal om sysselsättning av invandrare som staten ingått med huvudstadsregionens kommuner.

- Indexbindningen av studiestödet år 2014 är en fantastisk framgång. SFP är nöjd åt fortsättningen på strukturförändringarna och fortsatta satsningar på mindre av undervisningsgrupp, studiehandledningen och elevvården. Samtidigt införs samhällsgaranti för unga, säger Wallin.

Den riktade satsningen på 60 miljoner euro på att bekämpa ungdomsarbetslösheten måste ses som en av regeringsprogrammets viktigaste åtgärder. Man kommer att strukturera om de offentliga tjänsterna för att försäkra att man faktiskt når de unga som behöver stöd.

Under den kommande regeringsperioden tryggas kulturens, konstens, idrottens, ungdomens och vetenskapens ställning som förmånstagare av tipsmedel. Samtidigt utvecklas den uppsökande ungdomsverksamheten och ungdomsverkstädernas verksamhet.

Det är ingen hemlighet att jordbruket var utsatt för stora nedskärningstryck under förhandlingarna. 

- Den finländska sjöfartens, skärgårdstrafikens samt yrkesfiskarnas verksamhetsförutsättningar tryggas, säger Wallin.

SFP är nöjd över att regeringen förbinder sig att genomföra HELCOM:s (Östersjökommissionens)  åtgärdsprogram för skyddet av Östersjön. Regeringen kommer att stärka oljebekämpnings- beredskapen och utveckla Finland till ett modelland för tillvaratagande och cirkulation av näringsämnen.

Ett tyngdpunktsområde för regeringen är ”grön tillväxt.” Den nya regeringen fortsätter att främja förnybar energi. Genom rekommendationer och styrinstrument säkerställs rättvisa ersättningar för markägare som upplåter sin mark för vindkraftsproduktion.

Svenska folkpartiet glädjer sig över att man i den planerade kommunreformen tar hänsyn till skärgårds- och språkliga förhållanden.  Även beslutet om att man skall säkerställa den finsk- och svenskspråkiga befolkningens möjligheter att få service på sitt modersmål är en stor framgång. Regeringen fastslår också att den finsk- och svenskspråkiga befolkningens rätt till service på sitt modersmål på enahanda grunder i samband med förändringar av förvaltnings- och områdesgränser.

Målsättningen med kommunreformen att stärka kommunernas position, den lokala demokratin och förenkla förvaltningen.

SFP glädjer sig över regeringsprogrammets skrivning om att den svenskspråkiga värnpliktsutbildningen tryggas på det sätt lagstiftningen förutsätter.

SFP

Gruppanföranden

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15